U Irskoj se danas održavaju opći izbori

Ilustracija: EPA

GRAĐANI danas izlaze na opće izbore u Republici Irskoj. 

Glasačka mjesta otvaraju se u 7 ujutro i zatvorit će se u 22 sata po lokalnom vremenu. 

Brojanje glasova počet će u nedjelju. Novi izabrani zastupnici okupit će se u parlamentu 20. veljače, javlja BBC.

Vjerojatna je koalicijska vlada

Ukupno se bira 160 zastupnika, a vlada treba 80 ruku za većinu. BBC dodaje kako je malo vjerojatno da će toliko i skupiti pa poručuje da je izgledna koalicijska vlada.

Ljudi koji žive na 12 irskih otoka, njih 2100, već su jučer glasali.

Što kažu ankete? 

Nova anketa objavljena prije četiri dana pokazala je da je Sinn Fein postao najpopularnija stranka u Irskoj, pet dana prije izbora za koje se čini da će predstavljati velik korak naprijed za to bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

Anketa novina Irish Times i agencije Ipsos MRBI, objavljena u ponedjeljak, pokazuje da Sinn Fein, politička grupacija sklona ljevici, ima podršku 25 posto birača, ispred centrističkog Fianna Faila koji ima 23 posto i vladajućeg Fine Gaela koji je na 20 posto potpore. 

Fine Gael i Fianna Fail odbijaju vladati u koaliciji sa Sinn Feinom zbog povezanosti s IRA-om i suprotstavljenih ekonomskih politika.

Čelnica stranke Mary Lou McDonald trenutno je najpopularnija političarka s 41 posto podrške, ispred premijera Lea Varadkara i čelnika Fianne Fail Michaela Martina.

Na izbore izlazi sa samo 42 kandidata

Usprkos anketi, nije izgledno da će Sinn Fein postati najveća stranka jer na izbore izlazi sa samo 42 kandidata, gotovo dvostruko manje od Fine Gaela i Fianne Fail. 

Sinn Feinu je za to potrebno da svi njegovi kandidati budu izabrani u dom u kojem sjedi 160 zastupnika. Analitičari smatraju da je to teško izvedivo bilo kojoj stranci. Irski proporcionalni izborni sustav daje prednost strankama koje prijave više od jednog kandidata u većim izbornim jedinicama. 

Irska javna televizija RTE ranije je povukla svoju odluku da na predizbornu debatu, koja će se održati u utorak navečer, ne pozove McDonald. 

RTE je ranije planirao pozvati samo Varadkara i Martina, čelnike stranaka za koje se prema dostupnim podacima pretpostavljalo da će formirati iduću irsku vladu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.