KORONAVIRUS U SVIJETU

Porast slučajeva zaraze koronavirusom u Hong Kongu, moguća odgoda izbora

Ilustracija: EPA

HONG KONG bi zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom mogao na godinu dana odgoditi parlamentarne izbore zakazane za jesen, što bi predstavljalo udarac demokratskoj oporbi, javlja Reuters pozivajući se na javnu radioteleviziju (RTHK).

Prodemokratski tabor planira odnijeti povijesnu pobjedu na izborima 6. rujna, računajući na opću ogorčenost potezom Pekinga koji je nametnuo novi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji, kako tvrde oporba i zapadne zemlje, ozbiljno nagriza prava građana.

RTHK se u svom izvješću pozvao na neimenovane izvore, a Ured za ustav i poslove kontinentalne Kine je priopćio da zajedno s Uredom za registraciju birača priprema izbore, ali da će "biti u bliskom kontaktu s Uredom za hranu i zdravlje, Centrom za zaštitu zdravlja i drugim uredima te pratiti razvoj epidemije i razraditi više planova".

Prodemokratski 23-godišnji aktivist Joshua Wong, koji je prije devet dana najavio svoju kandidaturu na nadolazećim parlamentarnim izborima, kazao je da je sumnjičav prema razlozima moguće odgode. 

"Koristiti pandemiju kao izgovor za odgodu izbora je definitivno laž", napisao je Wong na Twitteru.

Daleko manji broj zaraženih nego u ostalim velikim gradovima diljem svijeta

Hong Kong je od siječnja zabilježio oko 3000 zaraženih i više od 20 smrtnih slučajeva, daleko manje nego u ostalim velikim gradovima diljem svijeta.

Wong je na predizborima oporbe održanim 11. i 12. srpnja skupio 31.398 glasova i tada je poručio da je "vrijeme da prodemokratska snaga preuzme većinu i da više ne osjeća zastrašujuće učinke prijetnje" Pekinga.

Wong je bio član sada raspuštene političke stranke Demosisto, koja je prestala s djelovanjem nakon što je Peking donio novi zakon o nacionalnoj sigurnosti 30. lipnja.

Na prodemokratskim predizborima rekordnih 610.000 glasača glasalo je na 250 izbornih mjesta diljem Hong Konga u 11 okruga.

Cilj predizbora demokratske snage 35+ osvojiti je većinu od 35 ili više mjesta (više od pola) na parlamentarnim izborima u rujnu, što bi im trebalo osigurati veću mogućnost ulaganja veta na zakone koje donesu vladajući.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.