U Grčkoj zbog teorija zavjere prosvjedovali protiv novih osobnih

Screenshot: YouTube

Sinoć se oko 5000 ljudi okupilo u sjevernom grčkom gradu Solunu kako bi prosvjedovali protiv novih osobnih iskaznica koje će biti uvedene kasnije ovog mjeseca, objavila je policija, a prenose mediji.

Noseći grčke zastave i transparente prosvjednici su se okupili uzvikujući slogane i pjevajući nacionalnu himnu.

Pustili su i govor pokojnog bivšeg poglavara Grčke pravoslavne crkve, atenskog arhiepiskopa Christodoulosa u kojem on govori o neprijateljima grčkog naroda.

"Vlasti će nas pratiti i kontrolirati nam umove"

Nove elektroničke osobne iskaznice zamijenit će trenutne grčke osobne iskaznice i sadržavat će iste podatke, kao što su ime i prezime, ime roditelja, adresa i visina. Jedina dodatna informacija, krvna grupa, nije obavezna.

No kartice su potaknule teorije zavjere, a neki tvrde da nove osobne iskaznice sadrže čipove koji će omogućiti vlastima da točno odrede lokaciju vlasnika iskaznice ili da čak kontroliraju njihove umove. Većina protivnika novih osobnih iskaznica je duboko religiozna. Na prosvjedu su nosili križeve i vjerske ikone.

Grči premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je na nedavnom sastanku vlade da iskaznice neće sadržavati "nikakve čipove ili kamere ili uređaje za slušanje".

Problem za Grčku pravoslavnu crkvu

Veze s prosvjednicima postale su problem za Grčku pravoslavnu crkvu jer dio episkopa potiče prosvjede. Atenski arhiepiskop Jeronimos, koji je umjereniji od svog prethodnika, najavio je da će za nekoliko dana Sveti sinod Crkve objaviti izjavu o novim osobnim iskaznicama i pozvao vjernike na razboritost.

Novi prosvjedni skup zakazan je za sljedeći vikend u glavnom gradu Ateni.

Nove osobne iskaznice, koje su u skladu s EU standardom, postat će obvezne do kolovoza 2026. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.