U glavnom gradu Sudana završilo 24-satno primirje, opet krenule borbe

Ilustracija: EPA

Neprekidni sukobi i topnička vatra odjekuju jutros u dijelovima sudanskog glavnog grada Kartuma, ubrzo nakon završetka 24-satnog primirja i kratkog zatišja u osmotjednim borbama između suparničkih vojnih frakcija. Svjedoci su rekli da su se borbe nastavile nakon što je primirje isteklo u 6 sati ujutro na sjeveru Omdurmana, jednog od triju susjednih gradova koji s Kartumom i Barijem čine širu nacionalnu prijestolnicu oko ušća rijeke Nil.

Stanovnici su rekli da je bilo topničke vatre u području Šark el-Nila u istočnom predgrađu glavnog grada i oko mosta koji povezuje Omdurman i Bari. Eksplozije i sukobi zabilježeni su i u Kartumu. Rat između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) izbio je 15. travnja zbog napetosti povezanih s međunarodno podržanim planom za prijelaz na civilnu vlast.

Zbog sukoba raseljeno je više od 1.9 milijuna ljudi, što je izazvalo veliku humanitarnu krizu koja prijeti proširenjem u nestabilnoj regiji. Borbe su koncentrirane u glavnom gradu, od kojeg je velik dio postao ratna zona u kojoj stanovnici trpe pljačke i sukobe. Nemiri su se rasplamsali i drugdje, uključujući zapadnu regiju Darfur, već pogođenu sukobom, koji je dosegnuo vrhunac ranih 2000-ih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.