U Čileu postoji vatrogasno društvo Dalmacija, nedavno je proslavilo 150. rođendan

Foto: Compañia Croata de Bomberos Dalmacia N5

U Čileu, gdje živi oko 200.000 osoba hrvatskog porijekla, jedno vatrogasno društvo zove se "Dalmacija" zbog svojih osnivača s dalmatinskih otoka.

Vatrogasno društvo "Compañía Croata de Bomberos Dalmacia N°5 de Chile" osnovano je prije 150 godina u sjevernom lučkom gradu Iquique. Osnovali su ga hrvatski doseljenici s Brača, Hvara, Visa, Korčule te okolice Dubrovnika i Omiša koji su počeli nastanjivati sjever te južnoameričke zemlje od sredine 19. stoljeća.

To vatrogasno društvo, na čijem je čelu direktor Jorge Mollo Oyanedel, otputovalo je prošli tjedan u susjedni Peru kako bi učvrstilo suradnju s tamošnjim vatrogascima.

Ondje su se sastali s predstavnicima dobrovoljnog vatrogasnog društva "Cuerpo General de Bomberos Voluntarios del Perú" (CGBVP) s kojima su razgovarali o prekograničnim akcijama spašavanja. Također su ukazali na sličnosti i važnost takvih društava u tim zemljama kojima se proteže planinski lanac Ande.

"Razgovaralo se o temama od zajedničkog interesa i mogućim područjima suradnje", priopćila je vlada Perua.

Čileansko vatrogasno društvo "Dalmacija", čiji je grb "hrvatska šahovnica", proslavilo je prije dva mjeseca svoj 150. rođendan. Na ceremoniji u gradu Iquigeu sudjelovali su gradonačelnik i hrvatska veleposlanica.

Prošle godine se društvo prisjetilo pogibije trojice svojih članova iz 1978. godine odavši im počast mimohodom na 45.obljetnicu tragedije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.