U Bugarskoj vodi stranka desnog centra: "Pitanje je kako će se boriti s korupcijom"

Foto: EPA

Bugarska stranka GERB desnog centra na putu je da osvoji najviše glasova na parlamentarnim izborima, no za formiranje vlasti trebat će joj koalicijski partneri, pokazuju danas privremeni rezultati temeljeni na 64.06 posto prebrojanih glasova. Rezultati izbora od nedjelje, šestih u Bugarskoj u tri godine, pokazuju da je GERB osvojio 23.65 posto glasova. 

Pokret za prava i slobode, koji većinom predstavlja veliku tursku manjinu u zemlji, dobio je 15.89 posto glasova, a prozapadni blok Nastavljamo promjenu (PP) ima 15.08 posto podrške. Ultranacionalistička stranka Preporod je na 14.33 posto. Izbori u nedjelju raspisani su nakon raspada koalicije GERB-a i PP-a u ožujku. 

Problem korupcije

NATO članici Bugarskoj potrebna je stabilna, funkcionalna vlada kako bi ubrzala priljev europskog novca u tu zemlju loše infrastrukture te ju potaknula da prihvati euro i uđe u schengenski prostor, piše agencija Reuters. 

Daniel Smilov, profesor na sveučilištu u Sofiji, smatra kako je najizglednija koalicija GERB-a, Pokreta za prava i slobode i neke od manjih stranaka. Takva bi koalicija "mogla osigurati određen stupanj stabilnosti, no nisam siguran oko reformi, posebno onih vezanih za korupciju". 

Čelnik GERB-a Bojko Borisov vodio je državu više od desetljeća prije no što je izgubio vlast 2021. nakon što su tisuće ljudi prosvjedovale zbog njegovog nedjelovanja u borbi s korupcijom te dobrih odnosa s moćnim lokalnim oligarsima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.