U Bruxellesu šesti krug pregovora o Brexitu, nema nade da će se dogovoriti

Foto: 123rf

PREGOVORI o Brexitu nastavljaju se danas u Bruxellesu između EU-a i  Velike Britanije, ali bez velike nade u veći napredak, pogotovo u svjetlu sve slabije vlade Therese May.

Šesti krug pregovora, u sjedištu Europske komisije, bit će kratak: završit će već sutra novinskom konferencijom glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera i njegova britanskog kolege Davida Davisa.

"Moramo napraviti veći napredak oko tri ključne teme", već je u srijedu upozorio Barnier u poruci objavljenoj na Twitteru, popraćenoj grafičkim prikazom detalja europskih zahtjeva za otvaranje trgovinskih pregovora koje London nestrpljivo priželjkuje.

Ako uskoro ne dođe do dogovora, druga faza pregovora se odgađa

Tri teme su sudbina europskih državljana u Velikoj Britaniji i Britanaca u EU-u, granica Britanije s Irskom, članicom EU-a, te iznos financijskih obveza Londona prema EU-u.


Jedino će pod uvjetom da se postigne "dovoljan napredak" u tim trima područjima Europljani pristati razgovarati s Londonom o eventualnom prijelaznom razdoblju nakon Brexita, koje želi Theresa May, te budućnosti njihovih trgovinskih odnosa.

Naglašeno je to na posljednjem Europskom vijeću u listopadu kada je za sljedeći summit polovicom prosinca odgođena moguća odluka o tome da je postignut dovoljan napredak da bi se dalo zeleno svjetlo drugoj fazi pregovora.

"Ako ne budemo ništa zaključili krajem studenog ili u prvom tjednu prosinca, onda se to odgađa do veljače ili ožujka", upozorava diplomatski izvor EU-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.