U Britaniji raste broj napada nožem. Za vikend ubijeno dvoje tinejdžera

Facebook: Jodie Chesney

U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU došlo je do naglog porasta nasilja počinjenog hladnim oružjem, preciznije nožem. Tako je od početka ove godine nožem ubijeno najmanje 35 osoba, piše Sky News.

Posebno je tragično što je u posljednjih nekoliko dana u Velikoj Britaniji nožem izbodeno dvoje tinejdžera koji su zbog posljedica napada izgubili živote.

Ubijena u parku u Londonu

Jodie Chesney (17) svirala je 1. ožujka u londonskom parku sa svojim prijateljima kada joj je nepoznati počinitelj zabio nož u leđa. Nije preživjela napad.

Nađen u ulici

Mladog 17-godišnjaka Yousefa Ghaleba Makkija netko je 2. ožujka izbo nožem u mirnoj ulici u Hale Barnsu u grofoviji Greater Manchester.

Prevezen je u bolnicu, no preminuo je zbog ozljeda.

Što se događa?

Nakon nekoliko godina u kojima je zabilježen pad kriminalnih aktivnosti počinjenih nožem, u Engleskoj i Walesu ponovno raste broj takvih napada, piše BBC.

Tako je u jednogodišnjem razdoblju, sa završetkom u rujnu 2018., počinjeno 42.957 napada nožem, što je za 31% više nego u prijašnjem jednogodišnjem periodu. Također, radi se o najvećem broju takvih prekršaja od 2011. godine, odnosno od kada se prikupljaju podaci te vrste.

Podaci iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) ukazuju na isti problem. U bolnicama diljem Engleske tijekom sličnog vremenskog razdoblja zabilježen je porast žrtava koje su ozlijeđene oštrim predmetom za 8%.

Liječnici su napomenuli da ozljede postaju sve ozbiljnije, a žrtve sve mlađe te da je porast broja ozlijeđenih djevojaka.

Svrha napada nožem

Prema posljednjim podacima britanskog Ministarstva unutarnjih poslova (Home Office), više od 50% kriminalnih aktivnosti počinjenih nožem rezultiralo je ozljedama ili im je namjera bila nekome zadati ozljede, a skoro jednak broj takvih napada dogodio se tijekom pljačke.

Uzroci porasta broja napada s hladnim oružjem

Objašnjenje za sve veći broj zločina počinjenih noževima je mnogostruko; od smanjenja broja policajaca do nasilja u bandama i sporova između preprodavača droge.

Neki čak, piše BBC, smatraju da je glavni uzrok tome pad policijskog provođenja pretresa. Naime, od 2009. godine policijski službenici sve manje provode tu mjeru jer je policija optužena da poglavito pregledava osobe crne boje kože, da nepotrebno troši svoje resurse i da takvi pretresi nisu učinkoviti pri hvatanju kriminalaca.

Političari na nogama

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid izjavio je kako će se ovoga tjedna naći sa šefovima policije kako bi s njima radio na rješenju ovog gorućeg problema, piše Reuters.

"Ne možemo zabiti glavu u pijesak. Sve je više nasilja na ulicama. Zajednice su u strahu, a obitelji gube svoju djecu", rekao je Javid u parlamentu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.