U BiH su 2022. imali devet slučajeva majmunskih boginja. Od tada niti jedan

Foto: Shutterstock

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH priopćili su da od 2022. godine u tom entitetu BiH nije bilo registriranih slučajeva majmunskih boginja.
"U Federaciji Bosne i Hercegovine 2022. godine registrirano je devet slučajeva majmunskih boginja. Proglašenjem epidemije u Europi 2022. godine pojačan je epidemiološki nadzor i objavljene su ažurirane smjernice za nadzor, prevenciju i kontrolu bolesti", navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prenosi Klix.ba.

Majmunske boginje imaju simptome slične gripi, kao što su groznica i osip, koji može trajati nekoliko tjedana.

Ne postoji specifično liječenje majmunskih boginja, a bolest obično prolazi sama od sebe. Nakon izloženosti uzročniku bolesti, može proći nekoliko dana do nekoliko tjedana prije nego se pojave simptomi.

Rani znakovi majmunskih boginja uključuju simptome slične gripi, kao što su groznica, zimica, glavobolja, bolovi u mišićima, umor i natečeni limfni čvorovi.

Nakon nekoliko dana često se razvija osip. Osip počinje kao blage crvene izbočine, koje mogu biti bolne. Te se izbočine pretvaraju u mjehuriće ispunjene gnojem. Na kraju se mjehurići pretvaraju u kraste i otpadaju – cijeli proces može trajati dvije do četiri tjedna. Ranice se mogu pojaviti u ustima, vagini ili anusu.

WHO proglasio epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom

To je status koji Svjetska zdravstvena organizacija daje "izvanrednim događajima" koji predstavljaju rizik za javno zdravlje drugih zemalja jer se bolest širi u više država. Takve epidemije mogu zahtijevati koordinirani međunarodni odgovor, navodi WHO.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti ocijenili su epidemiju izvanrednim stanjem za javno zdravlje i kontinentalnu sigurnost dan prije te odluke.

Od početka ove godine više od 17.000 slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva prijavljeno je u 13 zemalja u Africi, prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji klasificiraju ovu epidemiju kao "događaj vrlo visokog rizika". Najveći broj slučajeva - više od 14.000 - je u DR Kongu, koji je prijavio 96% potvrđenih slučajeva ovog mjeseca.

Zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja u Europi

Dan kasnije zabilježen je orvi slučaj zaraze nove varijante majmunskih boginja izvan afričkog kontinenta, odnosno u Europi, javlja BBC. Osoba iz Švedske zarazila se tijekom boravka na području Afrike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.