Tusk poziva Makedoniju da pronađe rješenje

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u ponedjeljak makedonske čelnike da prekinu svađe, formiraju novu vladu i počnu voditi zemlju prema izlasku iz dugotrajne krize koja je ponovno raspirila etničke napetosti.

"Ova dugotrajna kriza koči vas na euroatlantskom putu", rekao je Tusk nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgeom Ivanovim.

"Na vama je da pronađete rješenje na osnovi demokratskih načela, pristojnosti i zdravog razuma", poručio je.

Prijevremeni izbori u Makedoniji

Makedonija je 11. prosinca održala prijevremene izbore, u sklopu dogovora postignutog pod okriljem EU-a 2015. godine, kako bi se riješila politička kriza.

No izbori nisu riješili problem. Nacionalistička stranka VMRO, na vlasti od 2006. godine, blokirala je oporbene socijaldemokrate (SDSM) u preuzimanju vlasti.

SDSM, koji je osvojio 49 mjesta od ukupno 120, dva manje od VMRO-a, postigao je dogovor o koalicijskoj vladi s tri albanske stranke. No, predsjednik Ivanov, saveznik VMRO-ova vođe Nikole Gruevskog, odbio je dati mandat za sastavljanje vlade čelniku socijaldemokrata Zoranu Zaevu.

Zajedno s Gruevskim optužuje Zaeva i albanske stranke da dovode u pitanje opstojnost zemlje, budući da njihov koalicijski dogovor predviđa da albanski postane drugi službeni jezik u cijeloj zemlji.

"Moje stajalište ostaje nepromijenjeno", rekao je Ivanov nakon sastanka s Tuskom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.