Trump nakon atentata: Biden i Harris su krivi. Meci lete, bit će još gore

Foto: EPA

BIVŠI američki predsjednik Donald Trump je danas okrivio sadašnjeg predsjednika Joea Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris za drugi pokušaj atentata u njegovom golf klubu na Floridi. 

Podsjetimo, 58-godišnji Ryan Wesley Routh bio je jučer u grmlju uz golf teren kad su agenti tajne službe, koji su provjeravali teren ispred Trumpa, uočili puščanu cijev. Agenti su na njega zapucali, a on je odbacio automatsku pušku nalik AK-47, dva ruksaka i druge stvari te pobjegao u crnom automobilu u vlasništvu njegove kćeri. Policija ga je zaustavila na autocesti i privela.

Trump je nakon atentata na svojoj društvenoj mreži Truth Social objavio da "meci lete i da će biti samo gore". "Svijet nam se smije, kao da smo budale. Ne možemo im to više dopustiti", dodao je. 

Okrivio Bidena i Harris 

Tijekom intervjua za Fox News Digital, Trump je rekao da je osumnjičenik vjerovao izjavama Bidena i Harris i djelovao u skladu s njima. "Pucaju na mene zbog njihove retorike. Kad sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji je uništavaju - i iznutra i izvana", kazao je.  

Time je aludirao na komentare Bidena i Harris da je Trump prijetnja demokraciji. "To su ljudi koji žele uništiti našu zemlju. Biden i Harris su stvarna prijetnja. Koriste se zapaljivim izjavama. I ja bih to mogao, puno bolje nego oni, ali to ne radim", rekao je Trump. 

Zapaljive izjave Trumpa

CNN navodi kako Trump često koristi "zapaljivu" retoriku pri napadu na političke suparnike, suce koji nadziru njegove kaznene slučajeve, tužitelje koji su podigli optužnicu protiv njega, imigrante bez dokumenata, ljude koji ne podržavaju njegovu kampanju i druge.   

Trump je također obećao odmazdu ako bude ponovno izabran za predsjednika te je u više navrata sugerirao da će upotrijebiti pravosudni sustav kao oružje kako bi procesuirao svoje političke protivnike.   

Trump je nedavno zaprijetio kaznenim progonom i "dugotrajnim zatvorskim kaznama" za izborne dužnosnike i političare koji bi mogli varati na izborima 2024. 

Donald Trump još uvijek planira prisustvovati svim prethodno zakazanim događajima kampanje za ovaj tjedan unatoč drugom pokušaju atentata, kazala su za CNN dva izvora upoznata s njegovim rasporedom. Sutra bi trebao doći u Flint u Michiganu, a u srijedu u Washington DC. 

Objavljena snimka uhićenja atentatora

Ured šerifa okruga Martin objavio je snimku uhićenja Ryana Wesleyja Routha. Federalni tužitelji podigli su optužnicu protiv osumnjičenog za pokušaj atentata na Donalda Trumpa, dan nakon što je uočen s puškom kako se skriva u grmlju na Trumpovom golf terenu u Floridi. 

Podigli su dvije optužnice povezane s nošenjem oružja protiv osumnjičenika, Ryana Routha, izvijestio je CNN, što je vjerojatno preliminarni potez koji će omogućiti vlastima da ga zadrže u pritvoru dok se ne podignu dodatne optužnice. Optužen je po dvije točke optužnice: posjedovanje vatrenog oružja i posjedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem. 

BODY CAM VIDEO OF APPREHENSION This is body-worn camera video of the apprehension of the would be assassin Ryan Wesley Routh.

Objavljuje Martin County Sheriff's Office u Ponedjeljak, 16. rujna 2024.

Trump, republikanski predsjednički kandidat, prošao je neozlijeđen, ali incident je pokrenuo nova pitanja o tome kako mu se naoružani osumnjičenik mogao toliko približiti, samo dva mjeseca nakon što je drugi napadač pucao na Trumpa tijekom skupa 13. srpnja u Butleru, Pennsylvania, okrznuvši mu uho metkom. 

Biden: Tajna služba treba više pomoći, uključujući možda i više osoblja 

"Tajna služba, koja štiti predsjedničke kandidate, treba više pomoći, uključujući možda i više osoblja", rekao je Biden novinarima danas ujutro. 

Agencija se našla pod intenzivnim nadzorom nakon ranijeg pokušaja atentata na Trumpa, što je dovelo do ostavke direktorice Kimberly Cheatle. Služba je pojačala Trumpovo osiguranje nakon napada 13. srpnja, u kojem su napadača ustrijelili agenti. 

Vršitelj dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rowe otputovao je jučer na Floridu, javilo je nekoliko novinskih kuća. Rowe, koji je preuzeo dužnost nakon ostavke Cheatle u srpnju, rekao je Kongresu 30. srpnja da se "srami" sigurnosnih propusta u ranijem napadu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.