Trinaest osoba ozlijeđeno u tradicionalnoj utrci bikova u Pamploni

TRINAEST osoba je ozlijeđeno na otvorenju utrka s bikovima koja se tradicionalno održavaju u Pamploni na sjeveru Španjolske, prenosi BBC. 

Kako je priopćio Crveni križ, riječ je uglavnom o ogrebotinama nastalim uslijed padova ispred šestoro bikova. Međutim, jedan je muškarac teže stradao. Ozlijeđeno mu je plućno krilo, probijena slezena te slomljeno nekoliko rebara. Uz to, tamošnja je policija priopćila da je muškarac koji je poginuo u nedjelju, pavši s gradskih zidina, 23-godišnji Irac.

Nakon utrke bikove čekaju matadori

Tijekom devetodnevnog festivala, svaki dan će se u osam sati ujutro puštati do šestoro bikova niz ulicu koja vodi do arene s matadorima. Ispred bikova, 825 metara dugom etapom, trčat će zaljubljenici (mahom stranci) u taj španjolski običaj. Moraju biti što bliže bikovima tako da ne izgube ravnotežu i padnu. Primjerice u ponedjeljak, utrka je trajala nešto više od četiri minute što je, prema riječima organizatora, dosta sporo s obzirom na prošlogodišnje utrke. 


Inače, utrke s bikovima u Pamploni održavaju se od davne 1591. godine koje je planetarno popularnim učinio Ernest Hemingway 1926. napisavši roman "Sunce se ponovno rađa".
U tim je, za mnoge, okrutnim utrkama  od 1924., od kada se vodi evidencija, ukupno poginulo 14 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.