Trgovački sud u Splitu: Cemex malim dioničarima mora platiti 30 milijuna kuna

TRGOVAČKI SUD u Splitu donio je rješenje prema kojem Cemex mora platiti više od 30 milijuna kuna malim dioničarima za primjerenu otpremninu. Postupak je prije gotovo tri godine u ime dijela malih dioničara pokrenuo odvjetnički ured Dina Puljića.

Naime, u postupku preuzimanja Dalmacijacementa, malim dioničarima isplaćeno je 1.800 kuna po dionici. Dioničare to nije zadovoljilo pa su angažirali splitskog odvjetnika Dina Puljića radi pokretanja vanparničnog postupka kojim bi se utvrdio pravični iznos otpremnine po dionici. 

Dionica se mora platiti 80 posto skuplje!

Sud im je dao za pravo. Odredio je iznos od 3.274 kune po dionici, što je za gotovo tisuću i pol kuna više od iznosa koji je Dalmacijacement isplatio malim dioničarima dosad. Drugim riječima, "vrijednost" dionice porasla je za čak 80 posto! 

S obzirom da su mali dioničari imatelji ukupno 12.876 dionica, radi se o iznosu od nekih 20-ak milijuna kuna, na što će se morati pribrojiti i iznos kamata od 14 posto godišnje, koje teku od siječnja 2008. godine. Kad se sve skupa zbroji, dobije se lijepa cifra, više od 30 milijuna kuna!

Odvjetnik Puljić dobio i Cemex i Građu Solin

Premda je odvjetnik Puljić zastupao tek manji broj malih dioničara, od ovakvog rješenja Trgovačkog suda imat će koristi svi mali dioničari, uključujući i Hrvatski fond za privatizaciju, kojem se, inače, nije dalo po sudu ganjati za pravednu naknadu.

Ured odvjetnika Puljića specijalizirao se za zaštitu prava malih dioničara nakon "squeeze out"-a. Uspio je sada sa Dalmacijacementom, a prije koju godinu izborio se i za pravednu naknadu malih dioničara solinske Građe. Zanimljivo je možda da je među njima i tada bio Fond, kojeg je odvjetnik Puljić kontaktirao ne bi li se pridružili zahtjevu za obeštećenje. Nisu bili zainteresirani.

Cemex u Kaštelima ništa ne zna, treba zvati Cemex u Velikoj Britaniji

Odluka Trgovačkog suda u Splitu je nepravomoćna, sada valja pričekati i odluku Visokog trgovačkog suda. Kontaktirali smo danas Cemex u Kaštelima. Kažu da nisu stranka u postupku te da nemaju saznanja o rješenju Trgovačkog suda. Uputili su nas na odvjetničko društvo Porobija & Porobija, koje zastupa vlasnika kaštelanske tvornice cementa, Cemex Investments Limited sa sjedištem u Velikoj Britaniji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.