"Treba otkriti kako je Vučurević uspio napustiti Srbiju"

ZAMJENIK srpskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić rekao je danas da "treba vidjeti" tko je odgovoran za to što je ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević uspio napustiti Srbiju. Vučureviću je odlazak iz Srbije zabranjen nakon što je pušten da se brani sa slobode.

Vekarić je dao izjavu novinarima prije početka regionalne konferencije o suđenjima za ratne zločine u Beogradu. Rekao je da je  "treba vidjeti tko je zaista odgovoran za to što je Vučurević tako odšetao iz zemlje".

"Kada hoću izaći iz zemlje, ne znam kako bih izišao, a da me nitko ne legitimira"

"Kada ja hoću izaći iz zemlje, ne znam kako bih izišao, a da me nitko ne legitimira, uvijek me pitaju 'kamo ste krenuli', a Vučurevića ne pitaju 'kamo ste krenuli'", rekao je te podsjetio da su srpska pravosudna tijela donijela odluku da su ispunjeni uvjeti o izručenju i Hrvatskoj i BiH, dodavši da je to sada druga tema.

Podsjećamo, Vučureviću je u ponedjeljak, nakon što je tijekom vikenda iz Srbije pobjegao u Trebinje, određen pritvor zbog nepoštovanja obveze javljanja sudu u Beogradu dva puta na tjedan.

Tereti ga se za bombardiranje Dubrovnika

Vučurević je 4. travnja uhićen na graničnom prijelazu Karakaju u Malom Zvorniku na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenje. Ministarstvo pravosuđa BiH je također zatražilo njegovo izručenje jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo BiH.

Božidara Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je u listopadu 2008. protiv njega podignulo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.