Transfer iz Gline u Split: Zapovjednika VIC-a Lora čekaju dvije optužnice za ratne zločine

Foto: FAH

TOMISLAVU DUIĆU, nekadašnjem zapovjedniku Vojno-istražnog centra Lora, odbijena je žalba na određivanje istražnog zatvora te će biti prebačen iz kaznionice u Glini u splitski zatvor na Bilicama.

Duić je uhićen prošle zime u svom stanu u Splitu nakon što je 15 godina uspješno izmicao hrvatskim vlastima. U odsutnosti je osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin nad civilima u Lori 1 pa sada ima pravo na novo suđenje. Zajedno sa zamjenikom Tončijem Vrkićem te pripadnicima interventnog voda 72. bojne Vojne policije Emiljom Bungurom, Antom Gudićem i Anđelkom Botićem odgovarat će i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 2.

Sudac Vlado Živaljić kani spojiti sve postupke kako bi odjednom svima sudilo. Osim Duića, novo suđenje za Loru 1 iščekuje i Emilio Bungur koji je u bijegu proveo više od 10 godina. Uhićen je prošlog ljeta kod Šibenika. Za ratni zločin pravomoćno je bio osuđen na šest godina zatvora.

Danas je inače Gradsko vijeće Splita donijelo odluku da se na ulazu u Loru podigne spomenik 72. bojni Vojne policije. Za je bio i SDP. Predložit će da se postavi i spomen obilježje žrtvama Lore, ali tek kada se završe sudski postupci.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.