Šatoraši blokirali Savsku, vikali "Za dom spremni": Na prosvjedu protiv gašenja Z1 preko 5.000 ljudi

Foto: Hina

TRAMVAJSKI promet zagrebačkom Savskom cestom bio je obustavljen zbog prosvjeda HVIDRA-e u znak potpore Z1 televiziji koju je Vijeće za elektroničke medije kaznilo zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča.


Okupljanje prosvjednika započelo je ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici 66 točno u 12.00 sati, odakle je prosvjedna povorka krenula prema Agenciji za elektroničke medije u Jagićevoj ulici 31 u Zagrebu. U 12.45 kolona predvođena šatorašima stigla je pred zgradu Agencije za elektroničke medije i razvili su transparente. Prosvjednu kolonu predvodili su Glogoški, Bujanec i Tepeš. Nešto prije 14 sati prosvjednici su se razišli i krenuli prema Savskoj.

Okupilo se 5.000 ljudi

Prema procjeni policije okupilo se oko 5.000 ljudi, dok organizatori kažu kako ih je između 8.000 i 10.000, a to je potvrdio i Josip Klemm, jedan od vođa prosvjeda branitelja u Savskoj 66. Okupljenima su se među ostalima obratili Ante Tandara, čelnik HVIDRA-e i novinar Velimir Bujanec. Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije, prozivana je grubim riječima. Organizatori skupa nekoliko puta su pozivali na dostojanstvo. Čule su se domoljubne pjesme, ali i nekoliko puta uzvikivanje "za dom spremni".

"Svjedoci smo da je u Hrvatskoj ponovno na djelu uvođenje verbalnog delikta. Vijeću za elektroničke medije zamjera da ima dvostruka pravila. S jedne strane zabranjuje se rad privatnoj televiziji zbog riječi izgovorenih u njenom eteru, dok se s druge strane tolerira da, na javnoj televiziju njega i njegovu stranku naziva proustaškom", kazao je Tepeš.

Marko Jurič, urednik i voditelj emisije Markov trg, kazao je: Nisam uvrijedio sve Srbe u Hrvatskoj već sam govorio o četnicima, o srpskoj pravoslavnoj crkvi koja pjeva četničke pjesme, javlja HRT. 

Đuro Glogoški najavio je da će Savska 66 od sada biti mjesto s kojeg će ubuduće kretati sve prosvjedne šetnje.



Iz ZET-a poručuju kako je u tijeku normalizacija tramvajskoga prometa Savskom cestom, koji je zbog prosvjedne kolone bio u prekidu. Promet Jukićevom i Vodnikovom ulicom je normaliziran.

Podsjetimo, zbog izjave Marija Juriča u eteru Z1 Televizije Vijeće za elektroničke medije je 22. siječnja donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1 televizija d.o.o. na tri dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.