Topolanek Berlusconiju: Silvio, prijatelju moj, stavi lokot na usta

REAGIRAJUĆI na nedavnu "primjedbu" talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je rekao da je Češka bila nesposobna upravljati Europskom unijom, bivši čeki premijer Mirek Topolanek poslao je Berlusconiju slikovitu i jasnu poruku.

"Silvio, prijatelju moj, stavi lokot na usta", rekao je Topolanek i na taj način dao podršku svome nasljedniku Janu Fišeru koji je preuzeo premijersku dužnost u prijelaznoj češkoj vladi nakon što je u češkom parlamentu izglasano nepovjerenje Topolanekovoj vladi.

Berlusconi je jučer u Rimu Fišera ocijenio osobom bez snažne osobnosti te dodao da EU zbog toga ne može igrati ulogu protagonista koja joj pripada. Osebujni talijanski premijer također se retorički pitao koga američki predsjednik Barack Obama treba nazvati telefonom ukoliko želi doznati što se događa unutar EU.

Time je aludirao na smjenu vlasti koja se u Češkoj dogodila početkom svibnja kada je Fišer preuzeo dužnost od Topolaneka. Glavni zadatak Fišerove vlade je da vodi Češku Republiku do idućih parlamentarnih izbora koji će se održati u listopadu.

Fišerov ured priopćio je kako premijer neće komentirati medijske napise te dodao da Fišer planira obaviti telefonski poziv s talijanskim kolegom s kojim će imati priliku razmijeniti korisna mišljenja.

R.I.
Foto: AFP (arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.