Todorić kaže da će "osvojiti vlast". Znate li da je htio u stranku s Mudrinićem?

Screenshot: Twitter/Maja Sever

"OSVOJIT ću vlast i pokrenuti Hrvatsku. Idem na izbore!", rekao je danas Ivica Todorić, dodajući znakovito kako "ide u akciju". No, mnogi su zaboravili da Todorićeva ideja ulaska u politiku s nezavisnom listom nije novijeg datuma. Još 2011. godine govorilo se o listi gospodarstvenika naziva "Zajedno pokrećemo Hrvatsku" pa je zanimljivo kako je Todorić jutros baš rekao da će "pokrenuti Hrvatsku".

Ofenziva s Rohatinskim

Od 2011. do danas spominjala su se tri imena kao nositelji takve Todorićeve političke liste. Prvi je bio bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, zatim se spominjao Ivica Mudrinić te ne kraju Zdravko Marić, aktualni ministar financija u vladi Andreja Plenkovića. No, umjesto vlastite stranke ili liste, Todorić je uvijek birao opciju da ima svoje ljude na drugim stranačkim i nezavisnim listama.

No, krenimo redom.

U ožujku 2011. godine pojavila se inicijativa 'Zajedno pokrećemo Hrvatsku', a iza koje je stajao tadašnji guverner Željko Rohatinski. Naime, guverner je tada najavio plan otpuštanja 6,3 milijardi kuna preko poslovnih banaka, a koji bi bili ubrizgani u investicijske projekte. Todorićev UNEX tada je u hotelu Westin najavio i posebnu konferenciju za novinare na kojoj je trebalo biti 27 najjačih hrvatskih gospodarstvenika. Rohatinski je u to vrijeme uživao simpatije javnosti te je otvoreno kritizirao tadašnju premijerku Jadranku Kosor i njenu vladu. Svega par sati prije nego što je trebala biti održana, ta je konferencija naprasno otkazana.

Navodno su gospodarstvenici tada prepoznali kako inicijativa ima politički predznak te da ide izravno protiv tadašnje vlade Jadranke Kosor. Umjesto na tu konferenciju, gospodarstvenici su tog dana završili na sastanku s tadašnjim ministrom gospodarstva Đurom Popijačem pa se više ta inicijativa nije spominjala.

Todorić kovao planove s Karamarkom i Kujundžićem
 
Godinama kasnije, tijekom rada istražnog povjerenstva za Agrokor, iz svjedočenja bivšeg guvernera Rohatinskog saznali smo da je upravo Todorić uz pomoć Tomislava Karamarka i Milana Kujundžića nagovarao Rohatinskog na politički angažman te 2011. godine. Rohatinski je pred saborskim istražnim povjerenstvom tvrdio da je tu ponudu odbio. Kako je tada rekao, nakon što je odbio ući u politiku počele su mu se događati čudne stvari. Jedna od "čudnih stvari" bila je afera oko njegove kuće koja je izašla u medijima, a nakon koje više nije, po izboru anketa, bio jedna od najpopularnijih političkih osoba u Hrvatskoj.

U listopadu 2012. godine opet se spominjala Todorićeva stranka. Prema pisanju dvotjednika Objektiv iz tog vremena, u projekt izgradnje stranke "trećeg puta" uz Todorića je bio uključen Ivica Mudrinić.

Mudrinić i Todorić uz potporu Josipovića

"Ne treba zanemariti ni da je polifunkcionalni Mudrinić u dobrim odnosima i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u čijem se timu našao kao ekonomski savjetnik, a predsjednik je u zadnje vrijeme u sve lošijim odnosima s premijerom Zoranom Milanovićem. Osim toga, Josipović je pokazao da mu nije strano napasti medije ako štogod iskopaju o njemu pa mu u nekom budućem otvorenijem sukobu s premijerom neće biti loše uza sebe imati Mudrinića koji svojim oglasima može kupiti jednako glasnu šutnju mainstream medija", pisao je tada Objektiv koji je točno predvidio događaje s guvernerom Rohatinskim koji je odustao od političkog angažmana s Todorićevim pokroviteljstvom. Ne treba zaboraviti da je upravo te, 2012. godine, Mudrinić izabran za predsjednika HUP-a, tada izuzetno bitne organizacije za Agrokor.

Zanimljivo je kako se jutros Todorić srdačno pozdravio s Mudrinićem pa je moguće da ta ideja i dalje živi. No, vratimo se na kraj 2012. godine kada u Todorićeve planove oko političkog angažmana ulazi aktualni ministar financija Zdravko Marić.

Marićev ulazak u Agrokor

Zdravka Marića u Agrokor je Todorić doveo u siječnju 2012. godine i to s pozicije državnog tajnika u Ministarstvu financija, odmah nakon neuspjeha s Rohatinskim. Mariću je Todorić omogućio Rolex od 50.000 kuna i Audi A6.

Todorić će pet godina kasnije Marića instalirati u vladu Oreškovića i Karamarka kao ministra financija. Isto tako, ne treba zaboraviti na činjenicu da je u vrijeme parlamentarne krize Marić figurirao kao mogući premijer i to nakon Oreškovićeve ostavke, što moguće ukazuje da je Marić bio Todorićev politički projekt.

No, taj scenarij nije se odigrao do kraja. Preslagivanje nije uspjelo, sastavljena je nova vlada, Karamarka na čelu HDZ-a zamjenjuje Andrej Plenković, a Marić ostaje kao ministar financija.

Ako može Bandić, zašto ne bi Todorić

Sada je pitanje, s obzirom na najavu Todorićeva izravna ulaska u politički ring, s kojim ljudima računa na ulazak u hrvatski parlament? Njegov politički uzor svakako bi mogao biti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je, unatoč nizu optužnica USKOK-a i svakodnevnim odlaskom na sudske parnice, dogurao do jednog od najznačajnijih partnera HDZ-ove većine u saboru.

Po toj logici, ako je mogao Bandić, zašto ne bi i Todorić?      

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.