T-mobile ne podiže cijene, nego "mijenja obračunske jedinice"

T-MOBILE više puta poslao je poruku medijima, a samim time i svojim korisnicima, od kojih posljednju još prije dva dana, kako neće poput Vipneta i B-neta poskupiti svoje usluge zbog novog Zakona o trošarinama na mobilne usluge i višeg PDV–a, međutim njihovi korisnici danas i jučer neugodno su se iznenadili "prigodnom" SMS obavijesti. Naime, T-mobile obavijestio je svoje korisnike u rujnu kako su posljednjeg dana kolovoza promijenili tarifu po kojoj se naplaćuju razgovori i SMS.

"Izmjene obračunskih jedinica unutar Cjenika telekomunikacijskih usluga u THMR mreži bit će objavljene 31. kolovoza 2009. godine u Vjesniku i na www.t-mobile.hr. Vaš T-mobile", stoji u kratkoj SMS poruci.

Novi standard obračunske jedinice

Prema obavijesti na službenoj stranici T-mobile čini se kako su promijenili standard obračunske jedinice. Naime, umjesto dosadašnjeg standarda prema kojem se obračunavalo 15 sekundi, prema novom sistemu obračunska jedinica za poziv je 60 sekundi. Naime, odlazni pozivi u domaćem i međunarodnom prometu iznositi će 60 sekundi za prvu minutu poziva, dok će nakon prve minute razgovora obračunska jedinica iznositi jednu sekundu. Što je znatno povećanje usluga telefoniranja. Također, skuplji su međunarodni SMS-ovi.

Kako su nas obavijestili u T-mobileu riječ je o promjeni obračunske jedinice, a ne o poskupljenju te su pojasnili kako će se nova obračunska jedinica primjenjivati od 1. listopada i to ne na sve korisničke pakete .

T-mobile: Većina razgovara više od minute

"Riječ o tome da smo pratili navike svojih potrošača pa smo tako i promijenili obračune. Naime, došli smo do saznanja kako u većini slučajeva naši korisnici pričaju više od minute, pa će prema novom obračunu razgovori iznad minute biti i jeftiniji", objasnili su nam iz Odjela za javnost T-mobilea.  Naime, kako kažu u T-Mobileu su kontinuirano upozoravali na štetnost nametnutih mjera na razvoj telekomunikacijskog tržišta u cjelini i na negativne posljedice koje će zasigurno izazvati, a koje će, naglasili su nastojati barem djelomično ublažiti kroz korekciju dijela obračunskih jedinica u pojedinim tarifama.

"Razgovori korisnika u prosjeku traju dulje od jedne minute te će uvođenjem nove obračunske jedinice takvi razgovori biti još i povoljniji. Utjecaj promjene obračunske jedinice na mjesečni račun korisnika u potpunosti ovisi o navikama telefoniranja svakog pojedinog korisnika te tarifama i opcijama koje koriste", zaključuju iz Sektora za odnose s javnošću i interne komunikacije T-mobilea.

Podsjetimo kako su u Vipnetu najavili da će novi cjenik stupiti na snagu 1. listopada, dok B.net od 4. rujna poskupljuje za 1 posto odnosno za iznos povećanja PDV-a.

Obećanja ludom telefoniranje

Podsjetimo, kako su nakon odluke predsjednice Vlade Jadranke Kosor da će uvesti trošarine za mobilne usluge prema kojem se naplaćuje naknada od 6 posto za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijama, na SMS poruke i razgovore mobitelima, mobilni operateri najavljivali da će na sebe preuzeti povećanje troškova.

No s prvima danima rujna pale su u vodu takve najave kao i obećanja Kosor kako građani neće na svojim leđima, odnosno novčanicima osjetiti trošarine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.