VIDEO Tko je Marco Rubio, ekstremist i fanatik s kojim se susrela Kolinda?

Foto: Twitter

MARCO Rubio, s kojim se u SAD-u susrela Kolinda Grabar Kitarović, ime je koje je slabo poznato hrvatskoj javnosti. Američki senator iz Floride od 2010. osvojio je drugi mandat prošle godine. No prije toga se kandidirao za predsjednika SAD-a, uz još 16 republikanskih kandidata.

>> Kolinda se u SAD-u susrela s američkom verzijom Nedrka Ilčića

Tada je izjavio da je "jedini kvalificiran" predstavljati Republikansku stranku na izborima 2016. I zaista, Rubio je jedno vrijeme figurirao kao kandidat iza kojeg bi se republikanski establišment mogao okupiti, prestrašen mogućnošću da ih predstavlja politički nezreli, nekvalificirani i nepredvidljivi populist Donald Trump.

Priča o imigrantu koji je ostvario američki san

Uz mlakog i bezličnog Jeba Busha, aferama opterećenog Chrisa Christieja i ultrakonzervativnog evangelikanca Teda Cruza, Rubio je figurirao kao jedina realna alternativa Trumpu. Mlad - tada je imao 45 godina, visoko obrazovan i vješt govornik s inspirativnom pričom o američkom snu - sin siromašnih kubanskih imigranata koji je dogurao do Washingtona - činilo se da mu sve ide na ruku.

Ali od svega na kraju nije bilo ništa. Rubio nije uspio niti prestići Cruza i zauzeti počasno drugo mjesto iza Trumpa, koji je u jednoj od najbizarnijih predsjedničkih kampanja ostavio 16 protukandidata iza sebe u prašini.

Nakon što nije uspio niti osvojiti svoju matičnu državu Floridu, i Rubiju je postalo jasno da je vrijeme da se povuče. No prije toga je u jednoj od predizbornih debata napravio gaf koji će ga još dugo pratiti u političkoj karijeri.

Marcobot ili Marco Roboto

Naime, Rubio je tijekom debate 6. veljače Marco Rubio postao Marcobot. Ili Marco Roboto, prema drugoj verziji. Iskusni guverner Christie otvorio je rafalnu paljbu na Rubija u toj debati, opisujući ga kao kalkulantskog, neautentičnog političara bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji se oslanja na isti , "napamet naučeni govor od 30 sekundi" umjesto da nudi konkretna rješenja na konkretne probleme.

 A onda je Rubio, u rijeko viđenom političkom autogolu, nastavio ponavljati te iste napamet naučene fraze kao pokvarena ploča. Izgledalo je kao da se ne može zaustaviti ili jednostavno nema ništa drugo za reći. Christieju je ostalo samo da slavodobitno poentira : "Evo ga opet!"

Mediji i društvene mreže također nisu bili milosrdni prema Rubiu, i članci o njegovom "robotskom kvaru" ubrzo su se počeli nizati. Kako je Jonathan Freedland komentirao za Guardian "Izgledalo je kao scena iz trilera iz sedamdesetih Stepford Wives, u kojem greška u softwareu otkriva da je čovjekoliki lik zapravo robot. 'Mislio sam da smo prijatelji', android govori opet i opet".

Trump: Izgleda kao mali dječak na pozornici

Rubio se nikad nije oporavio u kampanji. Ispao je samo fotogenično lice koje ponavlja isprazne, generičke fraze, nedorastao ogromnoj odgovornosti koju nosi funkcija predsjednka najmoćnije države svijeta.

No u njegovom političkom porazu znatne zasluge imao je i sam pobjednik Trump, koji mu se u debatama, predizbornim nastupima i na svom Twitter profilu nemilice rugao, nazivajući ga "Mali Marco" i opisujući ga kao "pero-laku kategoriju" i "malog dječaka na pozornici". Poruka je bila slična: Rubio nije dorastao zadaći za velike igrače i alfa-mužjake poput nasrtljivog i samouvjerenog Trumpa. 

Nazvao Trumpa prevarantom, pa ga podržao za predsjednika

Rubio je pak nazvao Trumpa "prevarantom" i "najvulgarnijiom osobom koja je ikad pokušala postati predsjednik". No unatoč svemu,  na kraju je podržao Trumpa za predsjednika, iako na najsuzdržaniji mogući način: "Neću glasati za Clinton i nakon što godinama pozivam ljude da glasaju, neću se sam suzdržati od glasanja." Kasnije je dodao da bi "volio da imamo bolji izbor za predsjednika, ali da ne želi da Hillary Clinton postane predsjednik."

 

Rubio ipak nije prestao kritizirati Trumpa i njegovu buduću administraciju. Trumpov izbor Rexa Tillersona, dobitnika Ruskog reda prijateljstva koji mu je osobno uručio Vladimir Putin, komentirao je zajedljivo: "Biti prijatelj Vladimira nije atribut koji želim kod američkog državnog tajnika."

Podilaženje kršćanskim i židovskim fundamentalistima

Rubio se, iz uvjerenja ili iz čistog oportunizma, ne libi koketirati s ekstremnom desnicom. Tako je izjavio da trudnica zaražena zika virusom nema pravo na abortus, čak i ako bi bilo jasno da će se dijete roditi s retardacijom. Ovaj žestoki kršćanin se usprotivio i vladinoj najavi smanjenja emisija CO2 tvrdeći da su takvi programi "protiv Božje volje" i da je globalno zatopljenje dobro jer "kao što svi znamo, Bog želi da zemlja bude što toplija".

Poznat je i po izjavi da ne zna koliko je zemlja stara da bi se kasnije ipak "sjetio" da je zemlja stara 4,5 milijardi godina te da to nije u suprotnosti s njegovom rimokatoličkom vjerom. "Ne postoji znastvena debata o starosti zemlje, stara je najmanje 4,5 milijardi godina", rekao je za Politico.

A prekjučer je podigao prašinu i inicijativom, zajedno s kolegama iz Senata Cruzom i Deanom Hellerom, da se Jeruzalem prizna kao "nepodijeljeni glavni grad države Izrael" i da se američko veleposlanstvo premjesti tamo iz Tel Aviva. "Jeruzalem je vječna prijestolnica židovske države Izrael i tamo američko veleposlanstvo pripada", izjavio je pritom Rubio. Inicijativa je, naravno, kontroverzna jer je istočna polovica Jeruzalema okupirani palestinski teritorij koji bi trebao biti glavni grad buduće palestinske države.

Osim toga, zatražio je, opet zajedno s Cruzom, od republikanskih lidera da što prije ponište Obaminu zdravstvenu reformu, iako je njen direktni rezultat nikad manje Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

Zlobnici bi rekli da se naša predsjednica Grabar-Kitarović, za koju se javnost često pita što uopće radi osim što putuje uokolo, naslikava se i robotski ponavlja fraze koje lijepo zvuče, ali ništa ne znače, u SAD-u našla sa političarem svog kova. I koketiranje s ekstremnom desnicom im je zajedničko.

No barem smo konačno saznali gdje je bila Kolinda i s kim se našla, barem u jednom od pet dana svojeg službenog putovanja u SAD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.