Tko je Dražen Jelenić, šef DORH-a kojem prijeti smjena zbog masona?

Foto: FaH

DRAŽEN JELENIĆ, tada zamjenik glavnog državnog odvjetnika, u ožujku 2018. godine pristupio je udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom. Manje od mjesec dana kasnije, po prijedlogu vlade Andreja Plenkovića, predložen je i izabran u saboru za glavnog državnog odvjetnika i to nakon što se na neprimjeren način pristupilo predlaganju novog kandidata za državnog odvjetnika.

Isto tako, ne treba zaboraviti da do danas nismo saznali iz kojeg je razloga uskraćeno povjerenje glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. Mnogi upravo u ovih nekoliko činjenica vide neraskidivu vezu, no je li to baš tako? Krenimo redom.

"Ja sam dijete Državnog odvjetništva"

Jelenić je rođen 1966. u Dugom Selu kod Zagreba, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1992. godine. Prvi posao bio mu je u Službi društvenog knjigovodstva, a kasnije je bio vježbenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

>> Vlada odlučila: Glavni državni odvjetnik bit će Dražen Jelenić

"Ja sam dijete državnog odvjetništva", rekao je Jelenić o sebi prije nego što će ga sabor većinom glasova izabrati za glavnog državnog odvjetnika. Uvidom u njegovu biografiju jasno je zašto je to rekao jer je u DORH-u prošao sve razine i to od vježbenika pa do čelnika te institucije. Nakon što je Jelenić položio pravosudni ispit, radio je devedesetih kao državnoodvjetnički savjetnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Do 2003. godine imao je niz funkcija pa je tako obnašao dužnosti zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, vršitelj dužnosti općinskog državnog odvjetnika u Samoboru te zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Pet godina, od 2003. do 2008. godine, Jelenić je bio zamjenik ravnatelja tada tek formiranog USKOK-a, da bi nakon toga bio županijski državni odvjetnik u Zagrebu. Državnoodvjetničko vijeće imenovalo ga je zamjenikom glavnog državnog odvjetnika 17. lipnja 2011. godine, a na tu dužnost prisegnuo je mjesec dana kasnije. Glavni državni odvjetnik tada je bio Mladen Bajić.  

Iz restorana nestao Jelenićev laptop s povjerljivim podacima

Jedan od bitnijih slučajeva koje je vodio Jelenić bio je onaj protiv tzv. zločinačke organizacije, a bio je i tužitelj protiv Hrvoja Petrača u procesu za otmicu sina generala Vladimira Zagorca.

>> DORH kaže da se Vasin spis možda izgubio tijekom selidbe

Jedna od epizoda u biografiji Jelenića, a koja mu ne služi "na čast" ona iz rujna 2012. godine kada mu je ukradena aktovka sa službenim dokumentima i laptop i to u restoranu Boban u Gajevoj ulici. U laptopu su navodno bili tajni dokumenti vezani za istrage, a nakon deset dana intenzivnog traženja policija je došla do dva lopova. Navodno dva lopova iz Čazme nisu ni znali čiji je laptop.  

Iz policije su tada rekli da su računalo pronašli kod "stručnjaka" koji je trebao provaliti šifru kojom je laptop bio zaštićen. Jelenić je u trenutku krađe bio zadužen za gospodarski kriminal u Državnom odvjetništvu.

Neobična procedura imenovanja Jelenića za prvog čovjeka DORH-a

Kao što smo napisali, Jelenić na čelo DORH-a dolazi u travnju 2018. godine. Njegovom imenovanju prethodila je mučna atmosfera oko sudbine tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Naime, članovi vlade bili su nezadovoljni njegovim radom, no nikada se nije saznalo zašto se išlo u rušenje Cvitana. Glavnog državnog odvjetnika imenuje sabor, ali na prijedlog vlade čija je dužnost pokretanje procedure izbora glavnog tužitelja.

>> Glavni državni odvjetnik o Borgu: Netransparentnost nije kriminal

Cvitanu je mandat isticao 24. travnja 2018. godine, a dvadeset dana prije isteka mandata nije se znalo koga će vlada predložiti. Bila je to neuobičajena situacija jer po zakonu vlada je morala pokrenuti proceduru tri mjeseca prije isteka mandata. Nakon vladina prijedloga svoje mišljenje o kandidatu mora izreći saborski Odbor za pravosuđe da bi se o tome glasalo u saboru. Neslužbeno se početkom travnja raspravljalo o sedam potencijalnih kandidata, no ni jedno od njih nije bio Jelenić.

Tjedan dana prije vlada na zatvorenoj sjednici predložila Jelenića

"Doveli smo se u sličnu situaciju kao i kod izbora predsjednika Vrhovnog suda, kada zbog vremenskog tjesnaca prije izbora predsjednika nismo mogli dobiti sve njegove imovinske kartice kako bismo raspravili kontroverze koje se vežu uz njegovo imenovanje", upozorio je tada saborski zastupnik Peđa Grbin oko imenovanja glavnog državnog odvjetnika.

Tek 17. travnja, tjedan dana prije isteka Cvitanova mandata, a  nakon zatvorene sjednice vlade, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je vlada utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Dražena Jelenića novim glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske. Tada se krenulo u užurbanu proceduru kako bi Jelenić mogao 24. travnja zamijeniti Cvitana. Oporba je tada govorila kako se na neprimjeren način pristupilo predlaganju novog kandidata za državnog odvjetnika, no za Jelenića su imali samo riječi hvale.

Oporba bila suzdržana oko Jelenića

S 81 glasom za, 42 suzdržana i sedam protiv, samo četiri dana prije isteka mandata Cvitanu, Jelenić je prošao u saboru. Istog dana na brzinu je prisegnuo pred Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom sabora. Oporba je bila suzdržana, a glavni razlog bilo je nepoštovanje procedure, no u osnovi nisu imali neke argumente za tezu da Jelenić ne bi trebao biti na čelu DORH-a. 

>> DORH sad tvrdi da preko Vase Brkića nisu curile informacije o prostitutkama

Nakon što je Jelenić izabran, najavio je da će revitalizirati odnose s kriminalističkom policijom kao glavnim partnerom državnog odvjetnika u provođenju kaznenih postupaka; pojačati županijska državna odvjetništva kao, kako je rekao, kičmu državnoodvjetničke organizacije te poboljšati uvjete rada USKOK-a i drugih državnih odvjetništava i ne posustati u kaznenom progonu počinitelja kaznenih djela korupcije, organiziranog kriminala i ratnog zločina.

Za borgovce je rekao da "netransparentnost nije kazneno djelo"

Niti mjesec dana kasnije već se našao u nezgodnoj situaciji kada je trebalo riješiti aferu Hotmail, odnosno djelovanje skupine Borg u slučaju Agrokor. Naime, tada je DORH u rekordno kratkom roku odbio kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednice vlade Martine Dalić, ministra Zdravka Marića i ostalih.

"Netransparentnost nije kazneno djelo", objašnjavao je Jelenić odluku da se ne ide u progon u tom slučaju.

U svečanoj loži s Bandićem

Jelinić je prije mjesec dana izazvao zgražanje javnosti kada se u svečanoj loži HNK-a našao pored višestrukog optuženika USKOK-a Milana Bandića. Bilo je to na svečanom koncertu povodom službenog početka šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja EU-om.

"Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga", stajalo je u reagiranju DORH-a u kojem se krivica pokušala svaliti na protokol vlade. No većina ljudi smatrala je kako je jedina pravilna reakcija morala biti odlazak s tog događaja.

>> Jelenić se oglasio: Ostao sam sjediti uz Bandića, to je primjerena reakcija

Prije tjedan dana Jelenić je predstavljao u saboru izvještaj o radu za 2017. i 2018. godinu te je tada naglasio da DORH posebnu pažnju posvećuje radu na predmetima vezanima za korupciju, ali je teško očekivati rezultate preko noći jer je "njihov rad opterećen brojnim prijavama bez utemeljenja".

Ako je suditi prema današnjim izjavama Dražena Bošnjakovića, HDZ-ova ministra pravosuđa, čini se da bi Jelenićev mandat na čelu DORH-a mogao biti naprasno prekinut zbog članstva glavnog državnog odvjetnika u (polu)tajnoj organizaciji masona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.