Tko je bila Veronika Pecolaj?

Screenshot: Provjereno

U OBROVCU je sinoć otkriveno mrtvo tijelo Veronike Pecolaj koja je nekoliko godina radila u ordinaciji dr. Gorana Jusupa. Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin za Index je potvrdila da je zadarska policija sinoć u 22.13 sati dobila dojavu da je u stanu pozlilo osobi od 26 godina.

"Na mjesto događaja su došli djelatnici hitne koji su pokušali pružiti pomoć, međutim u 23.08 sati je konstatirana smrt. Sad se provode izvidi da se utvrdi što se dogodilo, tijekom dana će se napraviti obdukcija pa ćemo izvijestiti javnost. Ne može se znati je li uzrok smrti gušenje jer nije provedena obdukcija", rekla nam je Ivana Grbin.

>> Lažna medicinska sestra Veronika Pecolaj pronađena mrtva

Njeno tijelo pronašao je upravo Jusup koji je i pozvao policiju.

Podsjetimo, za doktora iz Obrovca i njegovu "medicinsku sestru" šira javnost je prvi put doznala u travnju ove godine kad je prilog o njima objavljen u emisiji Provjereno.

>> Tko je žena koja glumi medicinsku sestru u Obrovcu?

Lažno se predstavljala kao medicinska sestra

Doktorov nastup i uvredljiv rječnik u najavi Provjerenog šokirali su javnost, kao i mlada žena Veronika Pecolaj koja se u njegovoj ambulanti predstavljala kao medicinska sestra iako ni sama nije znala gdje je završila medicinsku školu.

Novinaru je rekla da je završila školu u Zadru, ali se nije mogla odmah sjetiti koju jer je, kazala je, imala loša iskustva sa školom. U jednom trenu se ipak prisjetila pa je rekla da je završila medicinsku školu Vladimira Nazora u Zadru (koja nije medicinska, već gimnazija).

>> "Medicinska sestra" iz Obrovca odvedena na psihijatriju

Jusup tvrdio da ju je izvukao sa psihijatrije na Ugljanu

Hrvatska komora medicinskih sestara provjerom registra je tada utvrdila da u njemu nema osobe pod njezinim imenom.

>> Komora: Žena u Obrovcu nije medicinska sestra

Konačno je to priznao i sam Jusup koji je tad rekao da je u vezi s Pecolaj te da mu ona samo sprema ordinaciju. Izjavio je da je Pecolaj "malo munjena" i da ju je on izvukao iz psihijatrijske bolnice na Ugljanu.

"Tamo ju je stavila njena majka. To je šiptarska politika, ona je isto Šiptarka", rekao je tad za Index dodavši da je sve poslove za koje je potrebna medicinska stručnost obavljao on.

>>Nazvali smo dr. Jusupa: Kaže da je "medicinsku sestru" izvukao sa psihijatrije

Kako ju je itko mogao izvući sa psihijatrije?

O tome kako je uopće bilo moguće izvući osobu iz psihijatrijske bolnice i zaposliti je, bez diplome i bez kompetencija, u liječničkoj ordinaciji, objasnio nam je psihijatar Herman Vukušić.

"Ako netko nema obvezu liječenja u psihijatrijskoj bolnici, može otići. To je pitanje slobodne volje. Osoba u bolnici mora ostati samo pod mjerom prisilnog liječenja ili pod kaznom po sili zakona. Ako Pecolaj nema takvu mjeru, mogla je svojom voljom otići iz bolnice", pojašnjava liječnik.

>>Kako je dr. Jusup uopće mogao izvući "medicinsku sestru" sa psihijatrije

Kazao je kako je majka mogla odlučivati u njeno ime jedino ako joj je oduzeta poslovna sposobnost te ako ima status njenog skrbnika.

"Jedino tada i jedino u tom slučaju, jer tada sustav smatra da osoba ne može samostalno odlučivati. Dakle, ako Veronika Pecolaj nije prisilno hospitalizirana i ako netko nije imao status njenog skrbnika, njena je volja bila otići", rekao nam je psihijatar objašnjavajući da su u bolnici na Ugljanu smješteni teži slučajevi, oni koji zahtijevaju trajnu 24-satnu medicinsku skrb, a da nakon eventualnog oporavka slijedi inkluzivna terapija i socijalizacija, odnosno postepeno vraćanje pacijenta u zajednicu.

U srpnju razbila auto dr. Jusupa

Protiv Veronike Pecolaj je krajem travnja podnesen optužni prijedlog zbog lažnog predstavljanja. Iz policije su nam tada kazali kako joj je pružena liječnička pomoć, odnosno da je odvedena na psihijatrijski odjel zadarske bolnice.

>>"Medicinska sestra" Veronika razbijala i oštetila auto dr. Jusupa

A nakon što je javnost za Veroniku Pecolaj doznala u travnju ove godine, ponovno je došla u središte javnosti u srpnju. Tad je policija zatekla Veroniku kako iskrivljuje registracijsku pločicu na Audiju dr. Jusupa i nogom udara u automobil.

Prema informacijama iz policije, Pecolaj je bila u rastrojenom stanju. Pružena joj je hitna liječnička pomoć u Obrovcu, a nakon toga je puštena kući.

Jusup ju nije prijavio zbog razbijanja auta

Policija protiv Pecolaj nije podnijela prijavu jer se radi o djelu oštećenja tuđe stvari koje se goni po prijavi oštećenika, odnosno dr. Jusupa, koji nije podnio nikakvu prijavu protiv svoje "suradnice".

Što nam je o Jusupu i Pecolaj reklo Ministarstvo zdravstva?

Podsjetimo, nakon što se doznalo za slučaj dr. Jusupa i Veronike Pecolaj, Ministarstvo zdravstva nam je odgovorilo da je, sukladno svom djelokrugu rada, HZZO u dva navrata obavio kontrolu izvršavanja ugovornih obveza u navedenoj ordinaciji.

"Po izvršenoj prvoj kontroli u studenom 2018.g. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera u cilju ispravljanja istih. U ponovljenoj kontroli u siječnju 2019. HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenuo postupak raskida ugovora, slijedom čega je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnja 2019. godine", kazali su nam u Ministarstvu zdravstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.