Tisuće građana Kosova marširaju i traže oslobađanje Haradinaja

Foto: Screenshot Youtube

TISUĆE građana Kosova odazvale su se pozivu opozicijske Alijanse za budućnost Kosova na prosvjedni marš, zatraživši oslobađanje Ramusha Haradinaja.

Okupljeni građani, među kojima su bili i lideri ostalih kosovskih opozicijskih stranaka, iz centra Prištine krenuli su prema francuskoj ambasadi da bi izrazili nezadovoljstvo uhićenjem predsjednika Alijanse za budućnost Kosova po potjernici iz Srbije.

"Ramush Haradinaj nije otišao u Srbiju da čini zločine. Kad su učinjeni zločini na Kosovu, ovdje je bila srpska vojska i policija. Oni su počinili zločine, a ne naši vojnici. Tijekom ovog marša na ovom hladnom vremenu, šaljemo poruku, tražimo od prijateljske države, kao što je Francuska, da se provede pravda. A, pravedno je da se Ramush Hardinaj vrati na Kosovo što prije", poručio je potpredsjednik stranke Ardian Gjini.

Politički motivirana i neprijateljska potjernica

Na sjednici Vlade Kosova, premijer Isa Mustafa izjavio je da je potjernica za Haradinajem politički motivirana i neprijateljska.

Najavio je i da će razmotriti mjere djelovanja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vlasti u Beogradu potvrdile su da će tražiti Haradinajevo izručenje, a francuski istražitelji kako će razmotriti postoje li razlozi da se ne provede zahtjev o izručenju.

Zahtjev za izručenje

Ministarstvo pravde Srbije će pripremiti i proslijediti tom sudu zahtjev za izručenje, uz neophodnu dokumentaciju prevedenu na francuski jezik.

Poslana dokumentacija tiče se rješenja o provođenju istrage i određivanju pritvora Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem raspisana potjernica 2004. godine.

Francuski prizivni sud ranije je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila službeni zahtjev za izručenje.

Haradinaj, bivši premijer Kosova, kod sebe je imao diplomatsku putovnicu kad ga je francuska granična policija uhitila na aerodromu Basel-Mulhouse u srijedu, po potjernici iz Srbije.

Terete ga za zločine na Kosovu

Vlasti Srbije terete ga za zločine na Kosovu u vrijeme dok je bio zapovjednik OVK-a i traže njegovo izručenje.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ranije je izjavio da je pritvaranje Haradinaja samo na osnovu naloga za uhićenje iz Srbije neprihvatljivo i za osudu.

Alijansa za budućnost Kosova oglasila se povodom uhićenja Haradinaja, navodeći da je taj čin "nepravedan i neprihvatljiv".

Haški sud oslobodio Haradinaja


Haradinaj je u lipnju 2015. godine uhićen u Sloveniji, također po Interpolovoj potjernici iz Srbije.

Nakon dva dana vraćena mu je putovnica i dopušteno mu je napustiti Sloveniju.

Nakon uhićenja u Sloveniji, Haradinaj je rekao da je putovao u različite zemlje Europske unije i Sjedinjene Američke Države, gdje nije uhićen, te da je iznenađenje da ga je uhitila cijenjena zemlja EU-a.

Rekao je da je Interpol poništio potjernicu nekadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubojstava i teških zločina na Kosovu tijekom 1998. i 1999. godine.

Haški sud oslobodio je Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine.

Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Balaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, od kojih je glavna ta da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica protiv Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. ožujka do 30. rujna 1998.

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Beograd protiv njega podnio 108 krivičnih prijava

Prije toga, s krajem prvog suđenja po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Balaj oslobođeni su optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Haradinaj se u studenom 2012. vratio u Prištinu nakon što ga je sud po drugi put oslobodio po svim točkama optužnice za zločine počinjene u logoru OVK-a u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio "krivična djela terorizma, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti i ubijanja civila".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.