Theresa May održala oproštajni govor, nije mogla sakriti suze

Foto: EPA

BRITANSKI zastupnici ovacijama su ispratili bivšu premijerku Theresu May nakon njezina posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u parlamentu.

Činilo se kako je 62-godišnja May jedva susprezala suze dok se na odlasku zaustavila kako bi se rukovala s predsjednikom Donjeg doma, Johnom Bercowom.

Dužnost će kasnije službeno predati svom nasljedniku Borisu Johnsonu.

"Kasnije danas ću se vratiti u zastupničke klupe i to će biti prvi put u 21 godinu, što će biti zaista velika promjena", rekla je May zastupnicima na završetku njezine posljednje tjedne sjednice u parlamentu.

Dok je hvalila vezu između zastupnika i njihovih birača, nazvavši je "temeljem naše parlamentarne demokracije", glas joj je zadrhtao te je dodala: "Dužnost služenja našim biračima ostat će i dalje moja najveća motivacija".

Pozvala i Corbyna da podnese ostavku

Bivša premijerka je tijekom parlamentarne sjednice zadala i posljednji udarac vođi opozicije Jeremyju Corbynu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku s dužnost.

"Mislim da bi svoj odnos s njim mogla završiti ovime - kao čelnica stranke koja je prihvatila da je njezino vrijeme prošlo, možda je sada vrijeme da on učini isto", kazala je May dobivši velik pljesak svojih konzervativnih zastupnika i uzvike "još".

Tijekom jednosatne sjednice, koju je njezin suprug Philip promatrao s galerije, sve su političke strane bivšoj premijerki odale priznanje za javno djelovanje i osjećaj dužnosti, unatoč tomu što su jasno izražavali neslaganje s mnoštvom njezinih odluka.

Na televizijskoj snimci novinarskog helikoptera iznad parlamenta vidjelo se kako se osoblje parlamenta postrojilo u dvorištu, pljeskalo i fotografiralo događaj, dok je premijerka na odlasku hodala do automobila kojim se posljednji put vratila u ured u Downing Streetu.

Službeno će kraljici podnijeti ostavku

Očekuje se kako će tamo održati kratak govor prije odlaska kraljici Elizabeti kojoj će službeno podnijeti ostavku i predložiti Johnsona za mandatara za formiranje nove vlade.

May je mjesto premijerke preuzela nakon referenduma 2016. u kojemu je izglasan izlazak iz Europske unije, a ostavku podnosi nešto više od tri godine nakon što nije uspjela provesti Brexit te je njezin sporazum s EU-om o odlasku u duboko podijeljenom parlamentu odbijen tri puta.

Britanski ministar financija Phillip Hammond također je u srijedu podnio ostavku jer je i ranije obećao da će radije otići nego služiti u vladi premijera Borisa Johnsona.

Hammond, koji se žestoko protivi odlasku iz Europske unije bez sporazuma, rekao je kako je gospodarstvo ostavio u stanju koje će njegovom nasljedniku dopustiti da se odluči između smanjenja poreza, veće potrošnje ili bržeg smanjenja duga ako iz EU-a izađu bez problema.

"Nakon desetljeća kada zbog posljedica recesije iz 2008. i 2009. nismo imali izbora, ovo sada je luksuz koji bi naši nasljednici trebali mudro iskoristiti", rekao je Hammond.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.