Tamara Visković predstavila program za splitsku gradonačelnicu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

KANDIDATKINJA za splitsku gradonačelnicu koalicije Možemo i Nove ljevice Tamara Visković izjavila je danas na predstavljanju kako Split mora početi gospodariti turizmom, koji je ključni izvor prihoda mnogim građanima te istodobno "izvor nereda, zagađenja, pa i iseljavanja građana".

Visković je rekla kako se nisu promijenili prioriteti dviju stranaka, koje zajedno izlaze na izbore za razliku od prije godinu dana, kada su održani redoviti lokalni izbori, a ocijenila je kako se nisu bitno promijenile ni situacije u gradu za koje je potrebna intervencija.

"Mi smo svoje prioritete složili tako da se bavimo zaštitom prostora, regulacijom prometa i regulacijom zakrčenosti automobilima te zelenom agendom za grad, koja ne uključuje samo zelenilo, sadnju stabala i zaštitu, već se bavi time da svim gradskim projektima pristupamo tako da su dio zelene agende i da su dio naše socijalne agende. Fokus je da su ekološki prihvatljivi i da su na korist građanima grada", rekla je Visković.

Novi sustav prikupljanja otpada

Kao ključnu splitsku temu istaknula je gospodarenje otpadom, dodajući kako će se zauzimati za zamjenu kontejnerskog prikupljanja otpada odvajanjem na kućnom pragu, i to ovisno o naporima koja kućanstava ulažu u odvajanje i redukciju otpada.

"Turizam jest ključni izvor prihoda brojnim građanima, ali je istodobno i ključni izvor nereda, zagađenja, pa i iseljavanja građana. To se može izmijeniti aktivnom politikom upravljanja gradskih prostora i javnih površina te kvalitetnijim brendiranjem grada", rekla je Visković, ocjenjujući kako grad mora početi gospodariti turizmom, a ne turizam gradom.

Istaknula je kako bi se ulaganjem u javni prijevoz i pješačke zone smanjio promet, a prostorno ekonomičnim javnim garažama oslobodile bi se javne površine od automobila.

Visković je istaknula da će se zauzimati za "socijalno i rodno ravnopravan proračun" kao osnovu napretka, a smatra da bi se gradska vlast trebala uključiti i načiniti partnerski odnos s organizacijama civilnog društva i zainteresiranim građanima.

Podržale je Benčić i Kekin

Ocijenila je da je hitno potrebno riješiti probleme koji su "dosadni i nisu fotogenični".

"Gradonačelnik će morati vrlo brzo pokrenuti sve vezano za GUP, ostvariti komunikaciju s državom i županijom vezano za odlaganje otpada jer taj problem ne može riješiti Split, nego država i županija. Morat će nastaviti započete projekte jer najgora stvar koja se može dogoditi da imate projekt koji stoji, takav projekt je najskuplji i najgluplji", izjavila je Visković.

Potporu su joj u Splitu došle dati saborske zastupnice, koordinatorica političke platforme Možemo Sandra Benčić i predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.

O razlazu sa strankom Pametno za Split i Dalmaciju, s kojom su Možemo i Nova ljevica izašli na posljednje lokalne izbore u Splitu, Visković je odgovorila kako se nisu složili o odnosu u budućemu Gradskom vijeću, ali su i dalje otvoreni za suradnju.

Visković je najavila da će kandidate za svoje zamjenike predstaviti uskoro, nakon što prođe glasanje među članstvom dviju stranaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.