Traje posljednja bitka protiv talibana, borci iz doline Pandžšir prkose im do kraja

Foto: Guliver

DEVETNAEST dana nakon pada Kabula u ruke talibana, bez ikakve borbe, jedna dolina u Afganistanu i dalje odolijeva džihadistima koji žele vratiti Afganistan u srednji vijek.

Dolina Pandžšir sjeveroistočno od Kabula koja je sama po sebi svojevrsna prirodna tvrđava sa samo nekoliko ulaza među strmim planinskim padinama, već je danima u okruženju, a viši talibanski vođa Amir Kan Motaki pozvao je sve u dolini da polože oružje.

No dok talibani tvrde da pobunjenici ne mogu pobijediti u ovoj bitci, Nacionalni front otpora Afganistana (NFRA) pod vodstvom Ahmada Masuda kaže da se ne misli predati. 

>>Žestoke borbe u Afganistanu, talibani snažno napali pobunjenike

 

Nakon početnih borbi, 26. kolovoza sklopljeno je primirje i pokrenuti su višednevni pregovori o mirnom rješenju. No sporadične borbe su se nastavile, a nakon što su pregovori 31. kolovoza propali, talibani su pokrenuli veliku ofenzivu s ciljem da slome otpor i stave i ovaj posljednji komad Afganistana pod svoju kontrolu. 

Talibani tvrde da su zauzeli dolinu, pokret otpora to poriče

Žestoke borbe nastavile su se i danas, a na društvenim mrežama čak su se pojavili i izvještaji da su talibani zauzeli dolinu i da u Kabulu pucnjavom slave tu konačnu pobjedu. 

Tu je vijest objavio i portal ruske državne televizije na engleskom jeziku Russia Today. No nakon što je njihov reporter Murat Gazdiev izvijestio da talibani tvrde da je Pandžšir pao, naknadno je izvijestio da se, po drugoj verziji događaja, u Kabulu slavi zbog dolaska visokog talibanskog vođe Hibatulaha Ahmundzade u grad ili zbog postavljanja drugog vođe, Mulaha Baradara, za predsjednika države.

"Odmetnici su poraženi i Pandžšir je sada pod našim zapovjedništvom", rekao je jedan talibanski zapovjednik za medije, prenosi BBC. 

Međutim, glasnogovornik Ali Nazari rekao je da su pobunjenici zapravo odbili napad talibane i nanijeli im teške gubitke te da i dalje drže Pandžšir.

Bivši potpredsjednik: I dalje sam u Pandžširu, napadaju nas talibani i Al Qaida

>> SAD je napao Afganistan zbog Al Qaide. Bin Ladenov pomoćnik se upravo vratio u zemlju

Bivši potpredsjednik Afganistana Amrulah Saleh, koji tvrdi da je po ustavu i dalje legitimni vršitelj dužnosti predsjednika, poslao je BBC-ju i videoporuku u kojoj kaže da je i dalje u Pandžširu s političkim i vojnim vodstvom otpora te da su izvještaji prema kojima je pobjegao iz Afganistana "potpuno neutemeljeni".

"Situacija je bez sumnje teška. Pod invazijom smo talibana, njihovih saveznika iz Al Qaide, terorističkih grupa iz regije i šire, kao i obično, pomaže im Pakistan", rekao je Saleh.

"Zadržali smo svoje položaje. Oduprli smo se. Otpor se neće predati, neće se pokloniti pred terorizmom. Nije nam lako, ali nisam pobjegao", dodao je Saleh.

“Talibiani su blokirali humanitarni pristup Pandžširu, rasno profilirali putnike, koristili ljude vojne dobi u Pandžširu kao oruđe za uklanjanje mina, tjerajući ih da hodaju po minskim poljima, isključilitelefon, struju, a nisu dozvolili ni unos lijekova. Ljudi mogu nositi unutra samo malu količinu gotovine", upozorio je također Saleh, kako prenosi afganistanska televizija TOLO News.

U četvrtak su s dvije suprotstavljene strane također dolazili proturječni izvještaji. Dok su talibani tvrdili da su osvojili ključni ulaz u dolinu i bitne položaje uz glavnu cestu koja spaja ovu provinciju sa susjednim Badakšanom, NRFA je odgovorio da su odbili "višestruke napade" talibana.

U dolini je par tisuća pobunjenika i vojnika bivše vojske

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid izjavio je da su njihovi borci ušli u Pandžšir i da kontroliraju dio teritorija. 

"Započeli smo operacije jer pregovori s lokalnim oružanim skupinama nisu uspjeli", rekao je. "Pretrpjeli su velike gubitke."

No glasnogovornik NFRA rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prijevojima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Šotul na ulazu u dolinu.

"Neprijatelj je više puta pokušao ući u Šotul iz Džabul-Saradža i nije uspio", rekao je, govoreći o gradu u susjednoj pokrajini Parvan.

U dolini se, prema dostupnim podacima, nalazi svega nekoliko tisuća naoružanih pobunjenika te vojnika i komandosa sad već bivše afganistanske vojske koji su se nakon pada Kabula i drugih velikih gradova uspjeli probiti do doline i pridružiti se pokretu otpora.

Stanovnici bježe od borbi

RT je objavio i snimku postrojavanja i pripreme boraca iz Pandžšira za bitku.

A afganistanski novinar Natik Malikzada objavio je danas i fotografiju jednog od zapovjednika NRFA, Hasiba Pandžširija, uz njegovu navodnu poruku: "Stojim na ulaznim vratima doline Panddžšir. Dok talibani nisu prošli preko mog mrtvog tijela, ne mogu uzeti Pandžšir, ne sumnjajte u to. Sada govorim s vama, to znači da sam živ i Pandžšir stoji na nogama."

Stotine stanovnika pobjegle su iz doline zbog žestokih borbi u glavni grad susjedne provincije Parvan, Čarikar, kao i u sami Kabul, javlja Al Jazeera.

Saleh, koji je i sam rođen u Pandžširu, ranije je obećao da će ta dolina ostati uporište otpora talibanima.

Ahmad Masud također je prošli tjedan poručio da se pokret otpora neće predati. On je inače sin Ahmada Šaha Masuda, legendarnog vođe mudžahedina koji se borio i protiv Sovjeta osamdesetih i talibana devedesetih i koji je dobio nadimak Lav Pandžšira jer ni Sovjeti ni talibani nisu uspjeli osvojiti dolinu Pandžšir koju je tada držao. 

Dolinu nisu osvojili ni talibani ni Sovjeti

Sjeverni dio zemlje, po kojem je i dobio ime, ostao je pod kontrolom Sjevernog saveza sve do 2001. godine, kada su SAD i druge članice NATO-a pokrenule invaziju na Afganistan nakon napada Al Qaide na SAD 11. rujna.

Tijekom vladavine talibana i njegove autonomne vlasti na sjeveru - koja je bila utemeljena na demokratskim institucijama - izjavio je kako su mu talibani u više navrata nudili položaj u vlasti kako bi ga zaustavili. Odbio ih je zbog, kako je rekao, nesavladivih razlika između njihove ideologije i njegovog vlastitog prodemokratskog pogleda na društvo. Ubijen je u terorističkom napadu talibana ili Al Qaide 2001., dva dana prije napada 11. rujna.

>> Ovaj Afganistanac pokreće oružani otpor talibanima. Pročitajte njegovo pismo Zapadu

Sin "Lava Pandžšira" apelirao na Zapad da im pomogne

Masud mlađi je 18. kolovoza objavio otvoreno pismo i apel Americi i Zapadu da pomogne njihovom pokretu otpora u borbi protiv talibana. 

"Talibani nisu problem samo afganistanskog naroda. Pod kontrolom talibana Afganistan će bez sumnje postati središte radikalnog islamističkog terorizma; ovdje će se još jednom kovati zavjere protiv demokracija.

Što god da se dogodi, moji borci mudžahedini i ja branit ćemo Pandžšir kao posljednji bastion afganistanske slobode. Naš moral je netaknut. Iz iskustva znamo što nas čeka. Ali trebamo više oružja, više streljiva i više opskrbe.

Amerika i njeni demokratski saveznici ne dijele s Afganistancima samo zajedničku borbu protiv terorizma. Sada imamo i dugu povijest zajedničkih ideala i borbi. Možete još mnogo toga učiniti kako biste pomogli postizanju slobode. Vi ste nam jedina preostala nada", poručio je tada Masud. Pomoć koju je tražio nije dobio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.