Talibani stvaraju vlastito ratno zrakoplovstvo

Screenshot: Al Jazeera

TALIBANI rade na stvaranju vlastite flote ratnih zrakoplova.

Novinari Al Jazeere dobili su pristup hangaru u kojem tim talibanskih stručnjaka radi na obnovi uništene vojne opreme koju su ostavili Amerikanci.

Kako bi pokrenuli vlastito ratno zrakoplovstvo, odnosno obnovili opremu koju je za sobom ostavila vojska Sjedinjenih Država, talibani su zaposlili grupu inženjera, tehničara i stručnjaka za zrakoplovstvo.

Na aerodromu se mogu vidjeti redovi napuštenih i oštećenih helikoptera.

Već osposobili nekoliko desetaka helikoptera

"Ako uđete u one helikoptere koji su izvana neoštećeni, u kabini za pilote nećete naći ništa osim krhotina stakla i uništene opreme", kazao je Osama bin Javaid iz Al Jazeere.

Inženjeri navode da su već osposobili nekoliko desetaka helikoptera. Talibani u svom posjedu imaju više desetaka zrakoplova, više stotina oklopnih vozila i na desetke tisuća pušaka.

Zrakoplovni arsenal talibana

Analitičari navode da talibani imaju vojni arsenal sličan onome koji imaju neke države središnje Azije, no da je upitno hoće li ga moći održavati.

"Što su stvari kompliciranije, to ih je teže održavati, stoga nije pravo pitanje hoće li talibani moći jednom ili više puta poletjeti u zrak svojim zrakoplovima, već koliko će dugo moći održavati taj sustav bez potrebnog znanja i iskustva", kazao je Jonathan Schroden iz CNA-e.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.