Tajkun Gucić prvi kojega će Srbija izručiti Hrvatskoj?

HRVATSKA policija je raspisala tjeralice protiv 60-ak osoba koje imaju srpsko državljanstvo, ali prema Sporazumu o izručenju, Hrvatska može tražiti ekstradiciju njih 12. Tako bi Josip Gucić, hrvatski tajkun mogao biti prva osoba koju će Srbija izručiti Hrvatskoj, piše Večernji list

Sporazum o izručenju i izvršenju sankcija predviđa da će se međusobno izručivati samo oni državljani koji su u drugoj zemlji procesuirani za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije. Svih 12 srpskih državljana čije će izručenje tražiti Hrvatska jesu, kao i Gucić, osumnjičeni za korupciju.

Podsjetimo, Gucić koji je krajem 2008. godine otišao u Srbiju kako bi izbjegao izvršenje presuda i iz Srbije je porućio kako nema namjeru odazivati se i dolaziti na postupke koji se vode protiv njega. Gucić je na Županijskom sudu u Rijeci zbog poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti nepravomoćno osuđen na još dvije godine i šest mjeseci zatvora u ponovljenom dijelu suđenja za aferu Brodokomerc. Objedinjena Gucićeva kazna za tu aferu iznosi četiri godine zatvora, a sudilo mu se u odsutnosti jer je u bijegu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.