Svjedok na suđenju Ringwaldu: Da se ubijeni Fistanić bavio kriminalom, bilo bi para

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

SUĐENJE trojici optuženih za likvidaciju Karmelina Fistanića pred splitskim Županijskim sudom nastavljeno je ispitivanjem svjedoka, od kojih je u srijedu najinteresantniji bio daljnji rođak ubijenog Robert Fistanić.

Za ubojstvo 9. studenog 2019. godine u Omišu terete se Stjepan Ringwald kao izvršitelj, vozač maksi-skutera Yamaha koji je ispalio šest metaka u žrtvu, te Jerko Pirić i Vlado Zolota koji su prema optužnici pružili "logističku podršku".

Poznavao ga je praktički od rođenja - iako su branitelji pokušavali, kao uostalom i tijekom glavnine suđenja, "prokazati" žrtvu kao osobu sklonu kriminalu za čiju smrt je bilo dosta "zainteresiranih", svjedok se nije dao, osim što je ipak zaključio da je Karmelino znao biti nepouzdan, napiti se pa ne doći na dogovor, piše Dalmacija Danas.

"Predlagao mi je prijevoz emigranata, ali sam odbio"

Svjedok je bio upitan je li se Fistanić bavio nezakonitim poslovima.

"Jedne prigode mi je predlagao prijevoz emigranata, ali sam odbio. Kazao mi je da ih je dva puta prevozio. Ali ne znam je li to istina, možda se hvalio. Uostalom, da se bavio nečim ilegalnim, bilo bi para, a ovo je bilo preživljavanje… Ne, nije imao novaca", odgovarao je svjedok na pitanja lagano odmahujući glavom.

Znao je da je njegov rođak u četvrtom koljenu radio po Makarskoj kao redar te je zbog toga znao sudjelovati u tučnjavama, a inače se bavio postavljanjem keramike. Pratio je i razvoj kafića na plaži u Pisku koji su zajedno pokrenuli Karmelino te drugookrivljeni Pirić.

Godinu dana su ga držali pa je onda Pirić zbog poremećenih odnosa odnio dijelove kafića, kazao je svjedok. Raspitivao se kod obojice što je pošlo krivo, no Karmelino mu nije htio odgovoriti, dok je od Pirića doznao da je investirao 25 tisuća eura u taj lokal te da mu je Karmelino rekao davati tisuću eura godišnje.

Kasnije je Karmelino nastavio voditi kafić s tadašnjom djevojkom, no i to je trajalo nekih godinu dana, a onda ga je dao u najam. U međuvremenu je kafić izgorio, prisjetio se svjedok, no tko je eventualno bio odgovoran za taj požar, nije se mogao sjetiti.

"Pucali su na nas! Nemoj spominjati drogu…"

"O ubojstvu sam doznao od zajedničkog prijatelja iz Njemačke, koji me nazvao nešto prije 14 sati i rekao 'ubilo je Karmelina'. Pitao sam ga što to govori, a onda odmah nazvao Vericu, Karmelinovu djevojku. Bila je skroz rastrojena, govorila je 'pucalo je na nas, pucalo!', samo sam uspio doznati da se nalazi na Brzetu", svjedočio je Robert Fistanić, koji je na mjesto zločina stigao sa suprugom, nakon što su već stigle policija te ekipa za očevid.

Kasnije ga je nazvala Verica i odbacio ju je iz policijske postaje u Omišu do kuće u Pisku.

"Pucali su na nas! Ne zanima me tko je, nego zašto?! Nemoj spominjati drogu", prepričao je svjedok što mu je putem govorila djevojka ubijenog rođaka, još uvijek u stanju totalnog šoka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.