Svjedočenje "Puma": General Korade je naredio streljanje srpskih zarobljenika

ZAPOVJEDNIK 7. gardijske brigade "Pume", danas pokojni Ivan Korade, naredio je likvidaciju srpskih zarobljenika u vojnoj akciji "Maestral" 1995. godine, posvjedočili su na današnjem suđenju neki od  bivših pripadnika "Puma".

Za streljanje je tražio vojnike željne osvete

Mario Čuvalo iz topničke bitnice kazao je da je Korade birao vojnike koji će premještati zarobljenike među onima koji su najviše bili željni osvete za Ivana Tota, suborca iz brigade koji je prije toga ubijen u izviđačkoj misiji.

Čuvalo je u svjedočenju rekao da nije sudjelovao u ubojstvima, dodavši da mu je bilo teško gledati kako drugi vojnici mlate desetak srpskih zarobljenika. Vidio je, kaže, da dvojicu prostrijeljenih zarobljenika unose u kamion i odvoze u nepoznatom smjeru.

"Nije vidio tko je pucao, baš tada je okrenuo glavu"

Član operativnog odsjeka "Puma" Milan Čekada u iskazu je potvrdio da je Korade prvo naredio da se zarobljenici ispitaju i ubiju, a onda od vojnika u sjedištu zapovjedništva inzistirao da svi budu prisutni na streljanju. Čekada je, međutim, rekao da nije vidio tko je pucao, jer je, tvrdi, baš u tom trenutku okrenuo glavu.

Treći svjedok, Vladimir Bačani, na današnjem suđenju je kazao da je od Koradea čuo kako su zarobljenici streljani kad su pokušali pobjeći. Među sedmoricom osumnjičenih za streljanje zarobljenika po Koradinom nalogu, nalazi se i Tihomir Šavorić, koji je nakon rata bio gradski vijećnik u općini Ivanec. Novo ispitivanje svjedoka zakazano je za 9. svibnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.