Afrička svinjska kuga uzrokuje eutanaziju velikog broja svinja, što smanjuje domaću proizvodnju. Stručnjaci su za Index istaknuli kako nema naznaka da će to dovesti do poskupljenja svinjetine.
Bolest se širi na istoku Hrvatske, a najviše je pogodila Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Vlasti upozoravaju da je riječ o najvećem žarištu bolesti do sada.
Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede David Vlajčić rekao je prošlog tjedna da je bolest otkrivena i na farmi Belja u Sokolovcu, u kojoj je već u ponedjeljak krenula eutanazija čak 10.000 svinja. Osim farme Sokolovac, virus je potvrđen i na drugim gospodarstvima u ovim županijama, posebno u naseljima poput Nemetina, Svetog Đurđa i Vardaraca.
Vlajčić je izvijestio da je Hrvatska od 2023. godine, zbog posljedica bolesti izgubila 41 tisuću svinja te da bi sad ta brojka mogla biti više od 51 tisuće svinja, što je oko pet posto ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj.
Afrička svinjska kuga virusna je zarazna bolest koja pogađa isključivo domaće i divlje svinje, ali unatoč tome što nije opasna za ljude, predstavlja jednu od najvećih prijetnji suvremenom stočarstvu. Razlog ubijanja tisuća svinja, pa i onih zdravih, leži u gospodarskim razlozima i sprječavanju širenja bolesti koja može potpuno uništiti nacionalnu proizvodnju svinja.
Hoće li doći do poskupljenja svinjetine zbog toga što se svinje sada masovno eutanaziraju? Recimo da je svinjetina jedino meso koje ne poskupljuje u zadnje vrijeme.
Podaci iz službene statistike Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u kolovozu 2025.cijena svinjetine bila izuzetno stabilna u usporedbi s drugim vrstama mesa. Godišnja stopa promjene (kolovoz 2025. u odnosu na kolovoz 2024.) za svinjetinu iznosila je svega 0.8 %, dok je na mjesečnoj razini zabilježen gotovo zanemariv rast od 0.1%.
Zanimljivo je da su istodobno cijene govedine i teletine porasle za čak 25.6%, janjetine i kozletine za 10.2%, a ostalih vrsta mesa za 12.8%. Ovi podaci jasno sugeriraju da je tržište svinjetine do sada ostalo izrazito otporno na veća poskupljenja.
Stručnjaci smatraju da su cijene svinjetine u Hrvatskoj stabilne zbog uvozne svinjetine koja dolazi po nižim cijenama od domaćih proizvođača. Zato domaći proizvođači imaju ograničeni manevarski prostor za povećanje cijena unatoč tome što su troškovi proizvodnje sve skuplji zbog poskupljenja stočne hrane.
Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore i uzgajivač svinja, za Index govori da ne bi trebalo doći do poskupljenja.
"Na burzi, cijena žive svinje je sad 1.45 eura, pala je za deset eurocenti prošli tjedan. Nas uzgoj dođe od 1.70 do 1.75 eura po kilogramu žive vage. Ako poskupi svinjetina, krivca tražite kod mesara ili trgovaca, ne kod proizvođača jer njihovu cijenu diktira burza. Ove jeseni i zime cijene će ostati stabilne", objasnio je.
Kaže da je razlog tome u Kini. Naime, Europska unija je uvela dodatne carine na kineske električne automobile, što je izazvalo odgovor Kine u obliku uvođenja privremenih antidampinških carina na uvoz svinjetine iz EU-a u rasponu od 15.6 % do 62.4 %, koje su stupile na snagu 10. rujna.
"Kad nekome kažete da električni automobili utječu na poskupljenje svinjetine, reći će vam da ste ludi. Ali to je upravo razlog. Europska unija je podigla carine na električne automobile iz Kine, Kinezi su zauzvrat podigli carinu na svinjetinu iz Europe.
Sad Europa proizvodi više nego joj treba. I to 120 posto više od samodostatnosti, što znači da ostaje 20 posto više mesa. Kad je tako, teško je očekivati poskupljenje. Zato će se nadoknaditi ovi gubitci do kojih dolazi zbog eutanazije", dodaje Golubović.
Kaže da je teško reći je li teže onima čije su svinje eutanazirali ili onima koji rade s gubitkom.
"Ne možete znati tko je u većem problemu. Mi da nismo ubili nijednu svinju, ne bismo bili samodostatni niti 50%. No Kinezi nas spašavaju zbog razloga koje sam spomenuo, tako da bi oko cijena ljudi trebali biti sigurni i ne brinuti se", objasnio je Golubović.
Profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Vladimir Margeta također govori da neće doći do poskupljenja.
"Ovo je razdoblje pred kolinje kad imamo povećan uvoz svinjskog mesa i ne očekuje se dodatno povećanje cijena. Cijena svinjetine je već godinama stabilna, dapače, ona pojeftinjuje. Junetina je poskupjela, ali to je na globalnoj razini tako, takav je trend.
Ne vidim kako eutanazija ovih svinja može utjecati na tržište. Koliko shvaćam, ove svinje iz Belja bile su namijenjene za preradu, a ne za tržište svježeg mesa. Mi smo prošle godine imali viška 40.000 svinja, to su one koje nisu imale kupca. Ne vidim da će ovo biti udar na tržište", rekao je Margeta.
Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina, ne smatra da će doći do poskupljenja.
"Kratko rečeno, afrička svinjska kuga neće imati neki utjecaj na tržište. Povećat će se uvoz, ali beznačajno jer je već i sada preko 50 posto. Sad je u zadnje vrijeme cijena svinjetine išla dolje, pojeftinila je. Bila je preko 7, 8 eura, sad možete nabaviti svinjski but za cijenu ispod 7 eura.
Cijena svinjetine je stabilna i nema oscilacija. A kako će to biti dugoročno, to nitko ne zna. Afrička svinjska kuga neće značajno utjecati na cijenu, prije će utjecati poskupljenje energenata, radne snage itd.", rekao je.
Gostujući u HRT-ovoj emisiji "Studio 4", profesor Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako je situacija alarmantna. Profesor Kisić najavljuje i neizbježan rast cijena.
"Moramo se uozbiljiti i početi sve kontrolirati. Cijena svinjetine će sigurno ići gore, to je čisti zakon ponude i potražnje", rekao je.