Švicarski parlament odbacio prijedlog pomoći za Ukrajinu

Foto: EPA

Gornji dom švicarskog parlamenta danas je odbacio prijedlog o pet milijardi franaka (oko 5.13 milijardi eura) pomoći za Ukrajinu u sklopu šireg financijskog paketa zato što je plan kršio pravila neutralne zemlje o pozajmljivanju.

Zakonodavci su s 28 glasova protiv i 15 za odbili paket u vrijednosti od 15 milijardi franaka, koji je također predviđao 10.1 milijardu franaka dodatnih sredstava za švicarske oružane snage.

"Dužnička kočnica"

Proteklih se tjedana očekivalo da će prijedlog biti odbijen, pri čemu su mu se osobito protivili desničarski zastupnici.

Parlamentarci su kazali da paket krši određenu švicarsku odredbu, takozvanu dužničku kočnicu, te su ga odbili dva tjedna prije nego što švicarska vlada treba održati summit o postizanju mira u Ukrajini.

Financijski paket, koji je zasebni parlamentarni odbor podržao u travnju, zamišljen je kao izvanredan doprinos švicarskoj sigurnosti i "miru u Europi" s obzirom na rat koji Rusija vodi u Ukrajini.

Zapadni saveznici pritišću Švicarsku da više pomogne Ukrajini dok se desničarski nacionalistički zakonodavci zalažu za to da zemlja ostane strogo neutralna.

Pomoć za Ukrajinu bila je namijenjena obnovi i popravku svakodnevne infrastrukture u zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.