Švedski premijer: Pomoć Ukrajini je prioritet

Ilustracija: EPA

ŠVEDSKI premijer Ulf Kristersson poručio je u Europskom parlamentu kako je "prvi prioritet" švedskog predsjedanja Europskom unijom pomoć Ukrajini, čija je pobjeda protiv Rusije "egzistencijalna" za Europu, dodajući da Švedska želi za vrijeme svog predsjedanja učiniti EU zelenijom, sigurnijom i slobodnijom.

"Prvi prioritet mora biti Ukrajina", poručio je Kristersson na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu prilikom predstavljanja prioriteta švedskog predsjedanja Europskom unijom. "Ukrajinska pobjeda egzistencijalna je za Europu i, iskreno, za cijeli svijet", dodao je.

U tom je kontekstu kazao da treba razgovarati i o mogućem korištenju ruske imovine za obnovu Ukrajine nakon rata. Također, Švedska tijekom svog predsjedanja u prvoj polovici 2023. želi učiniti Europu "zelenijom, sigurnijom i slobodnijom", rekao je Kristersson.

Strategija za jačanje konkurentnosti i produktivnosti

Švedski je premijer govorio i o američkom Zakonu o suzbijanju inflacije. Taj su zakon kritizirale zemlje članice Europske unije argumentirajući da je riječ o protekcionističkom zakonu kojim se otežava poslovanje europskih kompanija u SAD-u.

Kristersson kaže da EU brzo mora razgovarati o odgovoru na taj zakon, ali drži da su "dugoročno" slaba produktivnost, nedovoljno investiranje u istraživanje i razvoj te visoke cijene struje "veća prijetnja europskoj konkurentnosti od manjka poticaja".

Stoga smatra da je potrebno usvojiti na razini Unije strategiju za jačanje konkurentnosti i produktivnosti. Zastupnici Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada Umjerena stranka švedskog premijera, ocijenili su pozitivnim švedski plan predsjedanja, kao i zastupnici kluba Obnovimo Europu, čiji su članovi Kristerssonovi koalicijski partneri Liberali.

Treći član vladajuće švedske koalicije su Kršćanski demokrati, ali je vlada manjinska uz podršku Švedskih demokrata (SD), koji imaju veći broj mandata od stranaka vladajuće koalicije.

Predsjednica Socijalista i demokrata Iratxe García Perez poručila je Kristerssonu da njegov "partner iz krajnje desnice", misleći na Švedske demokrate, "sustavno glasa protiv" mjera povezanih s klimatskim promjenama, dok je Philippe Lamberts iz Zelenih optužio Kristerssona da "surađuje s onima koji ugrožavaju demokraciju i vladavinu prava".

"Normalna nordijska vlada

Kristersson je odgovorio da je Švedska "stvorila jednu normalnu nordijsku vladu", kakvu su ranije imale Danska i Finska.

U raspravi je sudjelovao i hrvatski europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) koji je istaknuo da "u novoj eri duboke neizvjesnosti Europa kao najbolje mjesto za život na svijetu, ako to želi ostati, mora ozbiljno shvatiti ulaganje u svoju sigurnost uključujući i sigurnost državne granice, kao i imperativ gospodarske i tehnološke konkurentnosti".

"U oba područja vaše predsjedanje može usmjeriti Europu u pravome smjeru. Zato pozdravljam fokus na pitanja obrane, migracija, energetike, domena koje kritično utječu na sve te su istinski test i europske politike i europske civilizacije", kazao je Ressler.

"Ne zanemarite angažman s našim neposrednim susjedstvom - BiH i ostalim državama na jugoistoku Europe - jer je to važno i nešto što se tiče svih nas", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.