Švedska protuimigracijska stranka s nacističkim korijenima ušla u politički mainstream

Screenshot: YouTube

ŠVEĐANI na širokogrudnu politiku svoje vlade prema tražiteljina azila reagiraju prihvaćanjem protuimigracijske stranke koja se smatra suviše ksenofobnom za suradnju.

Vlada premijera Stefan Loefven postojano, a u posljednjim mjesecima i ubrzano, gubi podršku građana koja se preljeva Švedskim demokratima.

Posljednje ankete, objavljene jučer, otkrivaju da vladajuća koalicija u kojoj su socijaldemokrati, zeleni i Lijeva stranka trenutačno može računati na podršku 39 posto ispitanih. Koalicija je u srpnju uživala potporu od 42.8 posto.

Istovremeno, Švedski demokrati, koji traže radikalno smanjenje prihvata izbjeglica, bilježe rast potpore s 14.4 posto u srpnju na 19.9 posto u posljednjem istraživanju, što je najveća razina podrške u postojanju te stranke s nacističkim korijenima.

Bloomberg piše da su istraživanja posljednji znak velike promjene javnog mišljenja u najsnažnijoj skandinavskoj ekonomiji i da su Švedski demokrati pronašli put do političkog mainstreama.  

Pojedini europski dužnosnici i političari od početka krize upozoravaju da ignoriranje ili umanjivanje javnog sentimenta prema izbjegličkoj krizi snaži desnicu koja je nedavno pobijedila i u Švicarskoj

> Timmermans upozorio na "rastući val ekstremne desnice" i pozvao na prihvaćanje različitosti

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.