Sutra sudska presuda Velikom Maestru koja (ne)će utjecati na lokalne izbore

PRESUDA u velikom antikorupcijskom procesu nazvanom "Veliki Maestro" očekuje se sutra točno u podne kada će predsjednica sudskog vijeća Ivana Kršul objaviti nepravomoćnu presudu u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu.

Prije dvije godine spektakularna uhićenja

Podsjetimo, akcija Maestro obuhvatila je ukupno 10 osoba i to potpredsjednike HFP-a Josipa Matanovića i Roberta Pešu, šefa Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, višeg savjetnika Službi prodaje nekretnina HFP-a Darka Mrkonjića, zagrebačkog odvjetnika Juraja Parazajdera, odvjetnicu iz Buja Asju Piplović, njenog zagrebačkog suradnika Mladena Jandričeka te osječkog poduzetnika i izvanrednog profesora na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Manu Medića. Treba naglasiti kako se na izdvojenom postupku "mali Maestro" sudilo bivšem potpredsjedniku HFP-a Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću. Obojica su nepravomoćno oslobođena svih optužbi.

Prije gotovo dvije godine, počela je spektakularna akcija uhićenja glavnih likova u "akciji Maestro" za koju je tadašnja (ali i današnja) oporba tvrdila kako je riječ o predizbornom triku HDZ-a koji se želi prikazati kao borac protiv korupcije. Sanader je tada izrazio veliku podršku odlučnosti policije, DORH-a i USKOK-a u sklopu "politike Vlade i nacionalne strategije borbe protiv korupcije", te izrazio zadovoljstvo razotkrivanjem "velike afere u Fondu za privatizaciju".

Nakon sedam mjeseci presuda

Recimo na kraju kako je suđenje trajalo sedam mjeseci, a proces je završen u ponedjeljak iznošenjem završnih riječi obrana. Branitelji svih optuženika zatražili su oslobađajuće presude.

Bit će zanimljivo u petak, dan prije predizborne šutnje, čuti od premijera Ive Sanadera ali i predsjednika Sabora Luke Bebića, hoće li i ova presuda biti u korist "lokalnih izbora".

I.Ć.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.