Sustav navodnjavanja kod Poreča ima novog upravitelja. Miletić: Ovo je važno za Istru

Istarski župan Miletić i direktor Istarskog vodovoda Nežić potpisali su u Poreču Ugovor o upravljanju i održavanju Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, u vrijednosti od 24.000 eura, čime je ostvaren značajan korak za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Sustav javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka predstavlja ključnu infrastrukturnu investiciju koja će donijeti brojne koristi za poljoprivredu na tom području.

Riječ je o linijskoj infrastrukturnoj građevini od javnog interesa koja se koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, u bruto obuhvatu od 555 hektara. Župan Boris Miletić istaknuo je važnost ulaganja u istarsku vodoprivredu, a potpisivanje Ugovora ocijenio je važnim za daljnji razvoj županije.

Miletić: Potaknut će gospodarski rast

"Voda je temelj života i ekonomskog rasta, a naša predanost ulaganju u vodoprivredu, kao što je to slučaj s projektom Sustava javnog navodnjavanja (SJS) Červar Porat-Bašarinka, predstavlja temelj istarskog gospodarstva i naše budućnosti", dodao je.

Ističe kako će ovaj sustav javnog navodnjavanja pridonijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje i osigurati stabilnost opskrbe hranom te će potaknuti gospodarski rast Istre.

S obzirom na izazove klimatskih promjena koji se sve više osjećaju, sustavi navodnjavanja postaju ključni za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju i budućnost održive poljoprivrede. Upravo zato ovaj projekt predstavlja i konkretan primjer spoja poljoprivrede i turizma, budući da poljoprivrednici s Poreštine imaju mogućnost svoje proizvode prodati gostima, kazao je Miletić.

"Značajan korak prema unaprjeđenju poljoprivrede"

Direktor Istarskog vodovoda d.o.o. Mladen Nežić istaknuo je kako je ovo nova djelatnost za njihovu organizaciju jer do sada nisu upravljali sustavima za navodnjavanje, ali su za tu djelatnost opremljeni i registrirani.

"S obzirom na naše bogato iskustvo, stručni kadar i tehničku opremljenost, vjerujem da ćemo uspješno upravljati i modernim sustavom Červar Porat-Bašarinka, pružajući kvalitetnu podršku poljoprivrednicima, koji će ga i koristiti. Ova inicijativa će ubrzati razvoj poljoprivrede na Poreštini i olakšati rad lokalnim poljoprivrednicima", poručio je Nežić.

Napominje da ovaj Ugovor predstavlja značajan korak prema unaprjeđenju poljoprivrede u Istarskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta izgradnje SJN Červar Porat-Bašarinka iznosila je 16.246.386 eura, od čega je 13.500.000 eura financirano sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85 posto) i države (15 posto), dok su ostale troškove podmirili Hrvatske vode i Istarska županija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.