Supruga Zelenskog i ukrajinski šef diplomacije u iznenadnom posjetu Srbiji

Foto: EPA

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i prva dama Ukrajine Olena Zelenska iznenada su posjetili Srbiju, koja je u prijateljskim odnosima s Rusijom, u znak zatopljivanja odnosa između dviju država.

U svom prvom posjetu Srbiji od početka ruske agresije na Ukrajinu 2022. Kuleba se susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i novim premijerom Milošem Vučevićem, u čijoj je vladi nekoliko proruskih ministara, među kojima i dvojica koji su bili pod američkim sankcijama.

U priopćenju kabineta premijera nakon razgovora stoji da je "Srbija predana poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih naroda, uključujući Ukrajinu".

Iako je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu, odbila se pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Moskve i umjesto toga održava tople i prijateljske odnose sa svojim tradicionalnim saveznikom.

Srbija je proglasila neutralnost oko rata u Ukrajini, a njezine vlasti ponavljaju da Srbija nikome ne isporučuje oružje. Međutim, postoje izvješća da je Srbija isporučila oružje Ukrajini preko zemalja posrednika.

Posjet Kulebe i Zelenske, koji su s prvom damom Srbije Tamarom Vučić obišli srpski glavni grad, naišao je na kritike u Moskvi. Ruske režimske RIA Novosti objavile su negativne komentare čitatelja na posjet poput "sramotno" i sl.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.