Sukobili se farmeri i nomadi? Najmanje 200 mrtvih u neredima u Sudanu

Ilustracija: EPA

NAJMANJE je 201 osoba poginula, a 98 je ozlijeđeno u nasilju u Darfuru, u zapadnom Sudanu, kazao je u ponedjeljak pomoćnik guvernera te pokrajine.

Za sada se ne zna što je potaknulo nerede i nasilje. Norveška humanitarna udruga Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) navodi da je zbog nasilja, uključujući napade na domove, bolnice, dućane i obrte, raseljeno više desetaka tisuća ljudi.

Nasilje koje je izbilo u petak u Al Kurayniku se proširilo na Al Geneinu, glavni grad Zapadnog Darfura, jedne od pet pokrajina cijele regije Darfura.

Moguće je da je riječ o sukobima između farmera i nomada

Prema nekim izvješćima, moguće je da se radi o sukobima između nomada i farmera oko vode i područja za ispašu. Ostala izvješća kao mogući razlog navode napad Brzih snaga za potporu, milicije nekoć poznate pod nazivom Janjaweed.

Glavni predstavnik UN-a za Sudan Volker Perthes zatražio je neovisnu istragu o uzrocima nasilja. Osim u Zapadnom Darfuru, posljednjih mjeseci se bilježi nasilje i u susjednim pokrajinama Sjevernom i Južnom Darfuru.

Nasilje ugrožava nadolazeću žetvu. Humanitarne udruge procjenjuju da bi do rujna čak 18 milijuna ljudi moglo biti pogođeno nestašicom hrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.