Sukob zagrebačkog rektora i FFZG-a: Boras želi uvesti izvanredno stanje

Ilustracija: FAH

TRZAVICE između zagrebačkog sveučilišta kojem je na čelu Damir Boras i Filozofskog fakulteta ni u jeku pandemije ne prestaju. Najnovija se odnosi na odluku Borasa da ne potvrdi imenovanje za dekana Filozofskog fakulteta profesora Nevena Jovanovića premda ga je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta krajem veljače izabralo velikom većinom glasova.

Boras stavio na dnevni red Senata odluku o uskrati suglasnosti Nevena Jovanovića za dekana

Naime, na sljedećoj sjednici Senata koja će se održati u elektroničkom obliku 28. travnja jedna od točki dnevnog reda je i Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića.

Sadašnja dekanica Filozofskog fakulteta optužuje Borasa

Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić stoga je uputila Borasu otvoreno pismo u kojem ga podsjeća kako je na prošloj sjednici Senata rekao kako će pročitati programe dvaju kandidata za dekane, Filozofskog i PMF-a, te s njima razgovarati. 

“Kako niste niti mailom niti pisano kontaktirali ni mene ni prof. Jovanovića uputila sam Vam mail da Vam je naš kandidat za dekana na raspolaganju za pojašnjenje programa. Odgovor nikad nisam dobila”, objasnila je u pismu Vlahović Štetić te se osvrnula i na činjenicu da na sjednici neće biti mogućnosti rasprave već da će se primjedbe ili komentari moći tek uputiti pismeno.

Dekanica zagrebačkog Filozofskog fakulteta: Ovakav rektorov postupak je ozbiljan pokušaj uvođenja izvanrednog stanja na Filozofski fakultet

“Sad je na dnevnom redu Odluka o uskrati suglasnosti, a kolega Jovanović koji je i sam član Senata neće na ovako organiziranoj sjednici imati priliku obratiti se Senatu, a uskratili ste mu priliku da Vama pojasni eventualne nejasnoće u program”, stoji u pismu Vlahović Štetić u kojem dodaje da je ovakav rektorov postupak “ozbiljan pokušaj uvođenja izvanrednog stanja na Filozofski fakultet".

Predloženi dekan bio aktivan u prosvjedima protiv ugovora Filozofskog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta

Inače, Jovanović je bio vrlo aktivan u prosvjedima protiv sklapanja ugovora između Filozofskog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta 2016. godine za koji se zalagao tadašnji dekan Vlatko Prevšić. Njega će pak, kako je obavijestila javnost Vlahović Štetić, na ovoj sjednici Senata rektor Boras predložiti za počasno zvanje professor aemeritusa.

Na ovu vijest reagirala je i Inicijativa za Filozofski, neformalna grupa koja okuplja tamošnje radnike i studente u borbi za zaštitu autonomije fakulteta. I oni napominju kako rektor Boras od 26. veljače nije ni Filozofskom fakultetu ni Jovanoviću ni pismeno ni usmeno dostavio ni primjedbe na program ni poziv za razgovor.

Inicijativa za Filozofski: Filozofskom fakultetu rektor Sveučilišta u Zagrebu ne dozvoljava da izabere dekana

“Filozofskom fakultetu rektor Sveučilišta u Zagrebu ne dozvoljava da izabere dekana. On to ne dozvoljava isključivo Filozofskom fakultetu - isključivo njemu od 34 sastavnice sveučilišta”, stoji u njihovom priopćenju.

Je li vrijeme da Filozofski fakultet ode sa Sveučilišta u Zagrebu?

“U Republici Hrvatskoj sveučilišta su dugo i pomno gradila svoju autonomiju. Ogorčeno su je i dosljedno branila od države i svega što ta država predstavlja. Sad je jasno da na Sveučilištu u Zagrebu ta toliko dragocjena autonomija ne služi slobodnom mišljenju, slobodnom govoru, slobodnom istraživanju i učenju. Ona služi tek slobodnom provođenju volje onoga tko nosi rektorsko žezlo. U takav se kraljevski sustav Filozofski fakultet ne uklapa, i zato mu je zabranjeno da slobodno bira. Drugim riječima, na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofski fakultet ne smije biti filozofski. Ukoliko Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne smije biti filozofski i ako ne smije slobodno birati – onda je vrijeme da Filozofski s tog sveučilišta ode”, smatraju u Inicijativi za Filozofski.

Sveučilištu u Zagrebu poslali smo upit zbog čega je na Dnevni red stavljena točka o odbijanju Jovanovićeve kandidature za dekana te zbog čega nije poštovana procedura obrazloženja programa, kao ni zašto rektor Boras nije razgovarao s predloženim Jovanovićem. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.