Suđenje Polančecu počinje 17. rujna

SUĐENJE bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu zbog isplate 500.000 kuna za studiju koja se nikad nije koristila počinje 17. rujna. Odlučeno je to danas na pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu. Osim Polančecu, sudit će se i vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću koji je spornu studiju izradio za Ministarstvo gospodarstva. Sudit će im sudac Ivan Turudić koji je u zatvor smjestio Hrvoja Petrača i Mladena Šlogara.

Po izlasku iz sudnice Polančec nije bio raspoložen za davanje ikakvih izjava novinarima. Njegov odvjetnik Anto Nobilo kratko je kazao kako su prihvaćeni svi dokazni prijedlozi obrane i tužiteljstva.

Sanader neće biti ni svjedok iako je nalogodavac?

Tema sporne studije bila je "Konvalidacija radnog staža i mirovina stečenih na području RH pod upravom i mandatom UN-a", a koja je zapravo značila zbrinjavanje radnika Borova srpske nacionalnosti koji su pristali da im se u radne knjižice upiše samo radni staž, a da ih država ne mora obeštetiti u konvalidaciji radnog staža, piše Jutarnji list.

Polančec neće osporavati optužnicu, ali će odbaciti dio u kojem stoji da je državi nanio štetu tvrdeći da je zapravo uštedio znatan novčani iznos. Anto Nobilo, Polančecov odvjetnik kao svjedoke želi ispitati Vojislava Stanimirovića, predsjednika SDSS-a, i ljude iz Polančecova kabineta. Ipak, čudi podatak da za svjedoka neće biti pozvan Ivo Sanader iako se spekulira da je upravo on naredio Polančecu da "riječi taj slučaj, ali da ne potroši puno para".

500.000 kuna za studiju koja nikome nije trebala

Podsjetimo, optužnicom se Polančeca tereti da je, kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i kao ministar gospodarstva, od srpnja do listopada 2008. godine, u Zagrebu i Vukovaru, u cilju da Miletiću pribavi protupravnu imovinsku korist, zloporabio položaj i ovlasti.

Naime, Polančec je na traženje Miletića dogovorio da će ovaj kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju iako je znao da za izradu takve studije nije postojala nikakva potreba Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva niti Vlade RH. Ujedno je dogovoreno kako će izradu navedene studije, bez obzira na njen sadržaj i opseg, platiti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u iznosu od 500.000 kuna.

Cijena studije: 26.315 kuna po stranici

Potom je Miletić izradio studiju od svega 19 stranica, od kojih se jedna stranica odnosi na naslov, jedna na sadržaj, tri stranice na uvod u kojem se navode općepoznate stvari, jedna na donošenje Zakona o konvalidaciji u RH, tri stranice na primjenu Zakona o konvalidaciji u RH u kojima se citiraju odredbe tog zakona i drugih propisa RH, tri stranice na konvalidaciju mirovina i radnog staža, a četiri stranice na konvalidaciju radnog staža, dvije stranice na zaključak, a jedna stranica na popis literature. Osim navedenog, četiri stranice su u cijelosti prepisane iz stručnog rada drugog autora.

Nakon toga je za navedenu studiju, koja nikad nije korištena, Polančec neosnovano odobrio plaćanje računa u iznosu od 500.000 kuna na teret Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist Miletiću te je za navedeni iznos oštetio proračun Republike Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.