Sudanske vlasti predat će bivšeg predsjednika Međunarodnom kaznenom sudu

Foto: EPA

SUDANSKA vlada i pobunjeničke skupine u problematičnoj regiji Darfur dogovorili su se na mirovnim pregovorima u Jubi kako će omogućiti da se oni koje traži Međunarodni kazneni sud (ICC) pred njim i pojave, rekao je Reutersu ministar informiranja Faisal Saleh u utorak.

ICC traži izručenje dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira, koji je srušen tijekom masovnih prosvjeda prošle godine, no ministar ga nije posebno izdvojio.

Međutim, Baširov odvjetnik je rekao da njegov klijent odbija imati bilo kakvog posla s ICC-om jer je to "politički sud" te da su optužbe tog suda dio zapadnjačke zavjere.

Vlada i pobunjeničke skupine dogovorili su se tijekom sastanka u glavnom gradu Južnog Sudana o četiri mehanizma uključujući i „pojavljivanje onih za kojima je izdan nalog za uhićenjem pred ICC-om“, izjavio je Mohamed al-Hasan al-Taiši, član sudanskog suverenog vijeća.

Glasnogovornik ICC-a odbio je komentirati.

Sukob se proširio Darfurom 2003. godine nakon što su većinski nearapski pobunjenici ustali protiv Kartuma. Vladine snage i većinski arapska milicija koje su mobilizirane kako bi ugušile pobunu, optužene su za zločine.  

U zapadnom Darfuru uglavnom je mirno od 2010. godine, iako je i tamo u protekle tri godine bilo povremenih sukoba.

U nasilju u regiji zapadnog Darfura ubijeno je 65 ljudi, ranjeno je više od 50, dok je tisuće ljudi raseljeno, rekla je međunarodna mirovna misija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.