Sudac Mrčela o plaćama: Suci prvostupanjskih sudova nezadovoljni, nema dogovora

Screenshot: HRT

SUDAC Vrhovnog suda Marin Mrčela je gostujući na Dnevniku HTV-a komentirao povećanje plaća sucima, a upitan je i da prokomentira ostavku Vanje Marušić na mjesto ravnateljice Uskoka.

"O tome ne znam ništa, osim onoga što je izrečeno u medijima. Nije na sucima da komentiraju kadrovske promjene koje se događaju u Uredu za suzbijanje korupcije ili Državnom odvjetništvu. Državno odvjetništvo zna kako će postupiti, suci tu nemaju nikakav prostor za komentiranje", rekao je Mrčela za Dnevnik HTV-a.

O povećanju plaća: Prvostupanjski suci su nezadovoljni, nema riječi o dogovoru

Mrčela je komentirao povećanje plaća sucima. Kaže kako radna skupina ništa ne pregovara i da je sastavljena od članova među kojima su i suci.

Sudac Vrhovnog suda kaže kako je njemu poznato da je danas na radnoj skupini predstavnica prvostupanjskih sudaca došla s nacrtom koji su oni napravili. Navodi da se o tome nije raspravljalo, već da se raspravljalo o onome što radi Ministarstvo. Mrčela dodaje kako je to sve normalan postupak jer Ministarstvo predlaže zakon. 

"Ono što vam ja mogu reći da prvostupanjski suci s tim prijedlogom, o kojem mi znamo već četiri mjeseca, nisu zadovoljni i nema riječi o nikakvom dogovoru", rekao je Mrčela.

Mrčela je rekao kako on ne zna što je vlada spremna ponuditi, a da suci traže da njihove plaće budu uređene posebnim zakonom i da taj zakon odražava ustavno-pravni položaj sudbene vlasti, jer je, kako navodi, sucima povjereno osobno obnašanje sudbene vlasti.

"Najbolje bi bilo kada političari ne bi komentirali postupke"

Mrčela se osvrnuo na postupak suca koji je odgodio raspravu zbog plaće. Kazao je kako razumije zlovolju, a da će kaznu sucu odrediti tijelo koje o tome odlučuje. 

Naveo je kako pravosuđe treba biti neovisno i da pritisak na pravosuđe uvijek postoji kada se komentiraju konkretni postupci. "Bilo bi najbolje kada političari ne bi komentirali postupke", rekao je Mrčela za Dnevnik HTV-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.