Sudac Agius: Haški sud ispunio je svoju misiju, sada sami kažnjavajte ratne zločince

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru Jugoslavije (ICTY) Carmel Agius ocijenio je da je ICTY ispunio svoju misiju u procesuiranju najodgovornijih za ratne zločine.

 "Sud je ispunio svoju misiju. Neki nisu zadovoljni, a neki su iznimno zadovoljni onim što smo postigli. Naš zadatak nije bio ispunjavati želje ove ili one strane, bilo koga, već da one koji su najodgovorniji za zločine, koji su počinjeni za vrijeme sukoba, privedemo pravdi. Ja smatram da smo mi to uradili", rekao je Agius.

Nema mira bez pravde

Pri tome je dodao kako nije zadaća Haaškoga suda bila procesuirati sve odgovorne za ratne zločine te je pojasnio da je sada odgovornost svake od tri države da procesuiraju i kazneno gone počinitelje ratnih zločina.

"Bez pravde nema mira, a sve dok nema pravde neće biti mira", rekao je malteški sudac Agius koji se nalazi na čelu ICTY-a.

"Treba žuriti, prošlo je gotovo četvrt stoljeća od tih događaja", rekao je sudac Agius.

Posjet Sarajevu

Predsjednik ICTY koji potkraj godine prestaje s radom tijekom dana u Sarajevu je posjetio Muzej genocida te se susreo s hrvatskim i bošnjačkim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Sugovornike je upoznao s okončanjem misije ICTY-a te s aktivnostima Suda na programu koji se odnosi na njegovo nasljeđe.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, članovi državnog vrha su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom BiH s ICTY i zahvalu za pruženu pravnu pomoć pravosudnim tijelima u ovoj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.