Sud u Parizu kaznio Apple s milijun eura

Foto: EPA

PARIŠKI trgovački sud kaznio je danas proizvođača iPhonea, kompaniju Apple, s nešto više od milijun eura zbog nametanja ograničavajućih komercijalnih klauzula francuskim programerima aplikacija za pristup tvrtkinoj trgovini za aplikacije App Store.

U presudi stoji da nema potrebe narediti Appleu, čija tržišna vrijednost iznosi oko 2.1 trilijun dolara, da prilagodi klauzule App Storea jer nadolazeći Zakon o digitalnim tržištima Europske unije ionako zahtijeva te izmjene, piše Reuters.

Iako malena u usporedbi s golemom zaradom koju je generirao Apple, kazna pariškog suda još je jedan znak pravnih pritisaka na Apple kako bi olabavio kontrolu nad App Storeom, do sada jedinim pristupom alternativnim programerima aplikacija za pristup korisnicima.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA)

Glasnogovornik Applea rekao je da će američka tvrtka preispitati presudu i da vjeruje "u živahno i konkurentno tržišta na kojem može cvjetati inovacija“.

"Putem App Storea pomogli smo francuskim razvojnim programerima svih kategorija da podijele svoju strast i kreativnost s korisnicima diljem svijeta, istovremeno stvarajući sigurno i pouzdano mjesto za kupce", dodao je glasnogovornik.

Apple se suočava s pojačanim antimonopolskim nadzorom nad svojim ugovornim praksama nakon usvajanja novog zakona EU koji cilja tehnološke tvrtke čije su platforme i softver postali neizbježni za manje digitalne kompanije.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) će prisiliti Apple i Google da na svojim iOS i Android uređajima osiguraju prostor za trgovine drugih subjekata. DMA je stupio na snagu 1. studenog i sada slijedi šestomjesečna faza provedbe prije nego što se počne većim dijelom primjenjivati od 2. svibnja 2023.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.