Sud donio odluku: Slovenija je prekršila arbitražu, ali postupak se nastavlja

Foto: FAH

ARBITRAŽNI sud u Haagu odlučio je da je Slovenija povrijedila Sporazum o arbitraži s Hrvatskom, no navodi i kako će se postupak pri Sudu nastaviti te kako će biti donesena odluka o razgraničenju između RH i Slovenije, piše slovensko Delo.

"Arbitražni sud je donio pravorijek, proces između Slovenije i Hrvatske ide dalje. Slovenija je prekršila pravila arbitražnog sporazuma, ali to kršenje nije bilo toliko ozbiljno da opravda hrvatski zahtjev za okončanjem postupka.

Sud je o odluci već obavijestio slovensku i hrvatsku vladu", navode u Delu.

> Kovačevo ministarstvo odbrusilo Arbitražnom sudu: Iznevjerili ste nas, vaša odluka je nama nevažeća

Podsjetimo, slovensko-hrvatski granični prijepor i nakon 25 godina ostaje neriješen i to pitanje predstavlja velik politički  teret u međusobnim odnosima. Hrvatska je prošle godine donijela odluku o izlasku iz arbitraže, koju smatra nepovratno kompromitiranom nakon što su lani objavljeni podaci koji dokazuju nezakonite kontakte Jerneja Sekoleca, prvog arbitra koji je u panel imenovala slovenska vlada, sa službenicom ministarstva vanjskih poslova u Ljubljani Simonom Drenik. 

Hrvatska je jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog postupka i pozvala se na odredbe Bečke konvencije o prestanku važenja međunarodnih ugovora.

Stalni arbitražni sud (PCA) sa sjedištem u Haagu u ožujku ove godine je odlučio je zamrznuti postupak odlučivanja o graničnom pitanju između dviju zemalja sve dok ne prouči pravne posljedice odluke Hrvatske da izađe iz tog procesa. Slovenija pak sa svoje strane službeno smatra da arbitraža nije prekinuta, da povrede postupka koja bi dovela do prekida arbitraže nije bilo i da arbitri moraju nastaviti svoj rad sve do konačne presude.

Prema današnjoj odluci, suci Arbitražnog suda ipak su zaključili kako arbitraža nije povrijeđena u tolikoj mjeri da se postupak ne može nastaviti, a navode i kako nije dovedena u pitanje neovisnost drugih sudaca.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.