Sud časti HDZ-a (hahahaha) suspendirao pljačkaša Ine

Foto: Hina

SUD časti zagrebačkog HDZ-a suspendirao je stranačko članstvo Damira Škugora, uhićenog direktora Ininog Sektora za trgovinu prirodnim plinom, do okončanja kaznenog postupka, doznaje se iz zagrebačkog HDZ-a.

Takvu odluku omogućuje novi Statut HDZ-a.

Prije nekoliko dana Područni odbor gradske četvrti Maksimir protiv Škugora je pokrenuo stegovni postupak koji je upućen na Sud časti na razini grada Zagreba.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja zbog pljačke Ine našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Škugora čeka i otkaz

Osim što je suspendiran iz stranke, Škugora čeka i otkaz u Ini. Nadzorni odbor Ine se prije dva dana oglasio o preliminarnim rezultatima interne istrage o krađi zbog koje je Ina oštećena za oko milijardu kuna.

Navode da je HDZ-ovac Damir Škugor prekršio internu proceduru i zlorabio ovlasti i da Nadzorni odbor Ine traži unaprjeđenje poslovnih procesa.

"Na današnjoj izvanrednoj sjednici Nadzorni odbor Ine primio je na znanje zaključke s izvanredne sjednice Uprave Ine, održane jučer na temu USKOK-ove istrage protiv Damira Škugora. Predstavljeni su preliminarni nalazi interne istrage koji će se još nadopuniti, a prema kojima je identificiran određeni broj točaka u kojima su Damir Škugor i njegovi podređeni jasno prekršili interna pravila i procedure, što je dovelo do značajne financijske štete po Inu", objavila je Ina u srijedu.

"Sukladno preliminarnim internim nalazima, Uprava Ine odlučila je poduzeti niz osobnih, korektivnih i preventivnih radnji. Prije svega, donijela je odluku o suspenziji Damira Škugora s pozicije direktora Plina i energije, a njegov ugovor o radu bit će raskinut. Damir Škugor bit će opozvan iz nadzornih odbora u kojima predstavlja Inu kao dioničara", objavila je Ina.

Otac na računu imao stotine milijuna ukradenih kuna, majka krojačica trgovala plinom

Škugorov otac Dane uhićen je zajedno sa sinom, a na njegovim tekućim računima bilo je na stotine milijuna kuna. Upravo to i je pobudilo sumnju više banaka koje su onda obavijestile državne institucije, a što je rezultiralo uhićenjima i otkrićem afere.

Naknadno se otkrilo da je i Rada Škugor, majka uhićenog HDZ-ovog direktora u Ini, u prosincu 2020. godine osnovala tvrtku TRI D Rada d.o.o.

Tvrtka je brisana samo godinu dana kasnije, no i to je bilo dovoljno za milijunski prihod i milijunsku dobit s nula zaposlenih.

U 2021. TRI D Rada imala je 23.74 milijuna kuna prihoda, a bruto dobit 11.54. Neto dobit tvrtke iznosila je 9.46 milijuna kuna, što je isplaćeno Radi Škugor kao jedinoj članici društva.

Tvrtka je registrirana za više djelatnosti, od poljoprivrede do trgovine, ugostiteljstva, ali i proizvodnje, skladištenja i distribucije energije, kao i za trgovinu na veliko i malo ukapljenim naftnim plinom, trgovinu plinom i strujom. Tu su i turističke usluge u nautičkom turizmu te poslovanje nekretninama.

Što su sve kupili HDZ-ov direktor i njegov otac umirovljenik?

Škugori su izuzetno bogata obitelj koja je većinu svojih nekretnina kupila prije 2018. godine. Kako je Index objavio prije dva dana, nedavno su kupili dvije manje zgrade s po nekoliko stanova tik uz park Maksimir, i to prošle godine. Susjedne parcele, gotovo u isto vrijeme, kupovao je Goran Husić, koji je također uhićen zbog Ine, pa je stoga moguće da je ovaj dvojac htio raditi i neki nekretninski posao u Zagrebu, a ne samo oko Ine. 

Otkrili smo i kako je Škugorov umirovljeni otac Dane prošle godine bez kreditnog opterećenja u samom centru Šibenika kupio kuću od 332 kvadrata, koja ima nekoliko stanova.

Škugori su i prije Damirovog dolaska na to visoko mjesto u Ini bili bogati. Već su imali 525 kvadrata atraktivne kuće u Petrovoj ulici u Zagrebu te još jednu noviju zgradu od četiri stana u Babonićevoj ulici, s trgovinom u prizemlju, od 167 kvadrata. 

Nakon što je u kolovozu 2018. godine postao direktor u Ini zadužen za plin, Damir i njegova supruga Ana Škugor kupili su noviju obiteljsku kuću u Primoštenu koja s okućnicom, odnosno dvorištem, ima tisuću kvadrata. 

Nakon zajedničkog posla u Ini s tvrtkom OMS Upravljanje, Škugori su u Primoštenu kupili još dvije parcele. Prvo su tako u kolovozu prošle godine kupili oko dvije tisuće kvadrata zemljišta u Primoštenu, a mjesec dana kasnije još 404 kvadrata, koji se za sada vode kao pašnjak. 

U oko upada poslovni pothvat iz listopada prošle godine, kada je Damir Škugor u Petrovoj ulici kupio nekretninu od 622 kvadrata te kuću od 554 kvadrata koja se nalazi u Ulici Mije Kišpatića. 

Obje nekretnine kupio je u isto vrijeme. Kako smo doznali, obje je parcele kupio za oko pet milijuna kuna. Kako je vidljivo u katastru, parcela u Petrovoj ulici nalazi se na popisu kulturnih dobara, a riječ je o vili koja je djelo poznatog arhitekta Antuna Ulricha.

Njegov umirovljeni otac Dane, koji je također uhićen u akciji USKOK-a i policije, posjeduje 11 nekretnina, no samo je jedna kupljena u posljednje vrijeme. Riječ je o nekretnini u samom centru Šibenika, a kupljena je u listopadu prošle godine. 

Kuća u Macurinoj ulici ima 332 kvadrata te je kupljena bez tereta kredita. Nije nam poznata cijena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.