Suci Turudićevog suda jednoglasni: "Pridružujemo se bijelom štrajku"

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Suci Visokog kaznenog suda (VKS) jednoglasno su se danas pridružili provedbi mjera upozorenja zbog čega će sjednice drugostupanjskih vijeća tog suda biti odgođene, osim u hitnim predmetima i onima u kojima prijeti nenadoknadiva šteta, priopćio je prizivni sud.

VKS je izvijestio da su suci tog apelacijskog suda održali sastanak vezan za uputu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, a u svezi organizacije rada sudova tijekom provedbe mjera upozorenja.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić donio je danas, na prvi dan drugog ciklusa tzv. bijelog štrajka pravosudnih dužnosnika, uputu o radu sudova tijekom provedbe mjera upozorenja sudaca i državnih odvjetnika koji traže veće plaće.

Štrajku se ovaj put pridružili i državni odvjetnici

Dobronić je u uputi poručio predsjednicima prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova da prate rad suda tijekom provedbe mjera upozorenja na način da se i dalje rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta.

Sva ostala ročišta koja su određena u razdoblju mjera upozorenja mogu se odgoditi, uz preporuku da se strankama istovremeno odredi novi termin ročišta, dok se sudovi u predmetu u kojem se ročište neće održati o tome prethodno poslati obavijest strankama ili opunomoćenicima, ističe Dobronić.

Na hrvatskim sudovima danas je počeo novi "bijeli štrajk" sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ranije je izvijestila da od danas kreću s novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom. U mjerama upozorenja sudjeluje i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

UHS: Odaziv veći od 80 posto

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

UHS je izvijestio danas da je odaziv na mjere upozorenja hrvatskih sudaca veći od 80 posto, što je više i od prvog ciklusa mjera, u svibnju 2023, dok je u nekim gradovima odaziv sudaca i stopostotan.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.