Stvaranje povijesti: Otkriveni prvi "trojanci" za Macove

VEĆINA "trojanaca" napada kompjutore koji su opremljeni Windowsima, no računalni svijet posljednjih mjeseci upoznao je virus koji napada i Macove, a nazvan je IBotnet.

Taj "trojanac" rezerviran samo za one s Macovima nije "inficirao" veliki broj korisnika. Do sada je poznato da je od njega "oboljelo" nekoliko tisuća kompjutera. No, i to je prvi korak u "zarazi" korisnika Maca, pišu svjetski mediji.

Otkrio ga dvojac iz Symanteca

Zloglasni program otkriven je još u siječnju, no nije bio poznat većini korisnika dok ga dvoje zaposlenika Symanteca, Mario Ballano Barcena i Alfredo Pesoli, nisu uveli u "povijest" uvrštavanjem u službeni popis virusa.

Čuvati se ne mora većina korisnika Maca, jer program napada samo one kompjutore na kojima je instalirana piratska verzija programa iWork te Adobe Photoshop CS 4, a širi se preko peer2peer programa. Dvojac je zaključio i kako su se možda već raširile i druge verzije ovog "trojanca", a korisnicima savjetuju da si "pod hitno" nabave pretraživač virusa za svoj Mac, jer je prošlo vrijeme kada on nije bio potreban.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.