Studija: Visoka razina antitijela i šest mjeseci nakon cijepljenja Modernom

Foto: EPA

NOVA studija pokazala je da su osobe koje su dvaput cijepljene cjepivom Moderne i šest mjeseci nakon druge doze imale visoku razinu antitijela na virus koji uzrokuje covid-19, uključujući i delta varijantu.

Tvrtka je izvijestila da je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera te očekuje da bi novi podaci mogli pridonijeti novim saznanjima o potencijalnom docjepljivanju. 

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, temelje se na nasumičnom uzorku od osam dobrovoljaca iz triju dobnih skupina među kojima je praćena razina antitijela.

Prisutna antitijela i na delta varijantu

Zaključeno je da su antitijela protiv svih poznatih varijanti koronavirusa bila prisutna u organizmu i šest mjeseci nakon druge doze, uključujući i delta varijantu.

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel je rekao: "Zadovoljni smo ovim novim podacima koji ukazuju na to da se visoka razina antitijela među cijepljenima dvjema dozama cjepiva Moderne protiv covida-19 održala kroz šest mjeseci, uključujući i varijantu koja izaziva najviše zabrinutosti - deltu."

"Očekujemo da će ovi podaci, kao i sve više dokaza iz stvarnog života, pridonijeti većem broju informacija koje će koristiti zdravstvenim regulatornim tijelima u odlučivanju o tomu kako i kada eventualno primijeniti i treću dozu dodatnu dozu." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.