Studija: Većina hospitaliziranih zbog korone imala je neurološke simptome

Foto: EPA

VEĆINA pacijenata koji su hospitalizirani sa simptomima koronavirusa ima neurološke simptome, sugerira nova studija, a prenosi CNN. 

Studija naglašava visoke frekvencije i raspon neuroloških manifestacija do kojih je došlo kod više od petine osoba koje su hospitalizirane s koronavirusom. 

Studija je objavljena u žurnalu Annals of Clinical and Translational Neurology.

Što studija govori?

Studija govori o podacima koji su prikupljeni iz 509 medicinskih kartona pacijenata koji su bili hospitalizirani u devet bolnica u SAD-u između ožujka i travnja. 

Među njima je oko četvrtina ljudi, 26,3 posto, bila na respiratorima. Istraživanje je otkrilo kako je 42,2 posto pacijenata imalo neurološke manifestacije uzrokovane koronavirusom i to prije nego što su hospitalizirani.  

U trenutku u kojemu im je bilo toliko loše da su hospitalizirani 62,7 posto njih je imalo neurološke simptome. 

Koje su bile najčešće neurološke manifestacije?

Istraživači su otkrili kako je u nekom trenutku dok su bolovali od koronavirusa 82 posto pacijenata imalo neurološke simptome poput glavobolje, izmijenjenih funkcija mozga ili strukture. 

Najčešće neurološke manifestacije su bile: 

  • Bolovi u mišićima, koje je iskusilo 45 posto pacijenata
  • Glavobolje, koje je iskusilo 37,7 posto pacijenata
  • Encefalopatija, koju je iskusilo 32 posto pacijenata
  • Vrtoglavica, koju je iskusilo 30 posto pacijenata 
  • Gubitak osjetila okusa, koji je osjetilo 16 posto pacijenata
  • Gubitak osjetila njuha, koji je osjetilo 16 posto pacijenata

Podaci su pokazali i da su oni s neurološkim simptomima dulje ostajali u bolnici od onih koji nisu imali simptome, a oni koji su bolovali od encefalopatije su bili u bolnici tri puta dulje. 

Neurološke manifestacije su češće imali mlađi pacijenti

Osim toga, studija je pokazala i kako su neurološke manifestacije češće imali mlađi pacijenti. 

"Činjenica da se bilo koja neurološka manifestacija vjerojatnije događa kod mlađih ljudi je iznenađujuća, a potencijalno bi se mogla objasniti većim kliničkim naglaskom na rizik od zatajenja od ostalih simptoma kod starijih pacijenata", stoji u studiji.

Dodaju ipak i kako je encefalopatija bila češća kod starijih pacijenata. Dodaju i kako je manje od šest posto pacijenata u studiji bilo pregledano od strane neurologa i neurokirurga te kako je potrebno više istraživanja u drugim bolnicama kako bi se utvrdilo imaju li i druge bolnice slične podatke.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.